Din 2007, si bancile care opereaza in Romania trebuie sa se conformeze regulilor europene de acoperire a riscului. Aceasta inseamna costuri pentru banci si beneficii pentru clienti. Inclusiv mai multe credite acordate populatiei.
Inainte sa-si numere cistigul, orice banca stie ca poate sa piarda bani din activitatea pe care o desfasoara. Si ca trebuie sa puna deoparte sume importante pentru a-si diminua eventualele pierderi. Denumite dupa orasul elvetian de unde au fost emise, reglementarile Basel II stabilesc cerintele minime in ceea ce priveste capitalul unei banci destinat acoperirii riscului asociat activitatii de creditare, a celui de piata si a riscului operational.

Pentru a se putea pune la punct cu cerintele europene, bancile comerciale din Romania vor trebui sa cheltuiasca bani multi pe sisteme informatice si pregatirea personalului. Conformarea sistemului bancar (sub supravegherea BNR) la acordul Basel II presupune ca fiecare banca sa-si evalueze in detaliu toate riscurile care pot conduce la pierderi financiare si sa-si calibreze ca atare capitalul. Astfel, riscul de a da faliment scade simtitor, lucru bun si pentru banci, si pentru clientii acestora.

Mai multe imprumuturi pentru populatie

Basel II stabileste pentru banci metodologii de calcul mai precise ale rezervelor de capital pe care trebuie sa le faca, luind in calcul riscul de credit comercial si operational. Pina in octombrie 2006, vom dispune de toate instrumentele necesare - lege, reglementari, studiu de impact - pentru ca ele sa fie la dispozitia sistemului bancar si sa existe posibilitatile de aplicare eficienta a acestor principii de la 1 ianuarie 2007, a spus miercuri prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, la o conferinta organizata de Finmedia. Basel II va duce la o relaxare in privinta creditelor catre populatie, ponderea riscului asociat acestei categorii de imprumuturi scazind la 75 la suta, fata de 100 la suta cit era stabilit de prevederile anterioare (Basel I). In situatie favorabila se vor afla plasamentele bancilor in titluri ale societatilor de brokeraj, a caror pondere de risc scade de la 100 la suta la 20 la suta, pe termen scurt, respectiv la 50 la suta, pe termen lung.

Sprijin de la Biroul de Credit

Pentru a evalua riscul la care se supun cind imprumuta un client persoana fizica, bancile au la dispozitie informatiile Biroului de Credit, baza de date care centralizeaza informatia despre clientii bancilor, care au restante mai mari de 30 de zile sau au comis fraude.

Aproximativ 205.000 de persoane figurau in luna ianuarie in evidentele Biroului de Credit cu datorii neachitate la una sau mai multe banci. Valoarea totala a restantelor in lei si valute este de 159 de milioane RON, 4,6 milioane de euro si 1,4 milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri