Analistii bancii JPMorgan anticipeaza ca leul se va aprecia cu 3% "in urmatoarele zile si saptamani", cursul urmand sa coboare la 4,2 lei/euro, datorita schimbarii standardelor de contabilitate pentru banci, care va determina institutiile financiare sa schimbe volume mari de valuta in moneda locala.
Moneda nationala s-a apreciat usor la inceputul sesiunii interbancare de miercuri, iar cotatiile au coborat in jurul nivelului de 4,31 lei/euro, pe o piata linistita si cu volume reduse de transfer, potrivit dealerilor, scrie Mediafax.

Incepand de la 1 ianuarie, bancile se vor alinia Standardelor Internationale de Raportare Financiara, cunoscute ca IFRS, in locul standardelor romanesti de contabilitate RAS.

Astfel, institutiile financiare vor ajunge in situatia de "supraprovizionare", noteaza JPMorgan, deoarece regulile IFRS permit bancilor sa reduca provizioanele constituite pentru credite neperformante in cuantum echivalent cu 100% din valoarea de piata a colateralului, fata de doar 25% in cazul standardelor RAS.

Tinand cont de reglementarile BNR, capitalul suplimentar astfel obtinut va fi probabil constituit in rezerve, anticipeaza analistii JPMorgan.

Conform legii, institutiile de credit nu pot detine pozitii forex per valuta mai mari decat echivalentul a 10% din fondurile proprii (capital, rezerve si profit).

Din moment ce creditele in moneda straina constituie 65% din soldul total al imprumuturilor, bancile vor dori sa schimbe rapid in lei "provizioanele suplimentare" detinute acum in valuta.

"Desi exista o perioada de derogare de sase luni, care depinde de acordul BNR - ceea ce inseamna ca bancile pot pastra pozitiile excesive in valuta pentru pana la sase luni - regulile interne ale institutiilor financiare le vor determina sa inchida cat mai urgent aceste pozitii", noteaza JPMorgan.

Astfel, analistii bancii de investitii anticipeaza un volum de tranzactii de 1-1,5 miliarde euro pe piata locala rezultat din conversia in lei provizioanelor suplimentare detinute de banci pentru credite in valuta.

In consecinta, leul s-ar putea aprecia cu 3% in urmatoarele zile si saptamani, din moment ce volumul de tranzactionare euro/leu este de circa 150 milioane euro pe zi pe piata spot si aproxiamtiv 200 milioane euro pe zi prin tranzactii interbancare. In plus, volumele din decembrie sunt de obicei cu 50% sub nivelurile normale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri