Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine in 2012 cursul in intervalul 4,3-4,4 lei pentru un euro, dar va rata tinta de inflatie la sfarsitul anului din cauza efectului de baza negativ al preturilor la alimente, potivit unui raport al grupului italian UniCredit.
Finantarea deficitului public va fi determinanta pentru cotatia leului si dobanzi anul viitor, noteaza UniCredit. Ministerul de Finante ar putea accesa direct sectorul privat pentru finantare, punand presiune pe dopbanzile la depozite si reducand si mai mult lichiditatea din sectorul bancar.

Alterantiv, BNR ar putea sa asigure lichiditati bancilor locale dispuse sa-si creasca expunerea pe obligatiuni guvernamentale. In absenta unor masuri neconventionale, improbabile intrucat ar deprecia leul, UniCredit anticipeaza o inasprire a conditiilor monetare, in pofida politicii mai relaxate a bancii nationale.

Leul a fost afectat recent de temerile legate de criza din zona euro, dar BNR a mentinut cursul sub 4,38 lei pe euro, scriu analistii grupului italian. Chiar daca neaga ca ar exista un plafon pentru curs, este putin probabil ca BNR sa lase leul sa treaca de nivelul de 4,4 lei pe euro mai mult de cateva zile, intrucat institutia se teme ca portofoliul de imprumuturi in valuta se va deteriora in continuare.

"In consecinta, vedem cursul leu/euro in intervalul 4,3-4,4 lei pe euro cea mai mare parte a anului urmator, iar niveluri mai ridicate ar putea fi testate in cazul unei aversiuni extreme fata de risc, in timp ce cotatii mai scazute sunt posibile daca se imbunatateste volumul de valuta disponibil pe piata locala", se arata in raport.

BNR a scazut dobanda de politica monetara la 6% in noiembrie, iar analistii UniCredit se asteapta ca banca sa reduca de inca doua ori rata cheie anul urmator.

Inflatia s-a situat la 3,6% in octombrie, nivel care va fi probabil inregistrat si la sfarsitul anului. Inflatia anuala ar putea cobori pana la la 3% in aprilie anul urmator, urmand sa urce in a doua jumatate a anului, ca urmare a unui efect de baza foarte puternic (deflatia cumulativa in perioada iunie-septembrie a fost de 1,2%).

Prognoza pentru sfarsitul anului urmator este de 4,5%, peste intervalul tinta de 2-4%, potrivit UniCredit.

Riscurile unei posbile contagiuni prin sistemul bancar pot fi controlate de catre BNR, care dispune de rezerve valutare acoperind 133,6% din pasivele externe ale bancilor, in timp ce institutiile de credit din Romania sunt bine capitalizate.

UniCredit se asteapta ca salariul lunar nominal sa urce in Romania la 404 euro in 2013, de la 363 euro in acest an si 378 euro anul viitor, in timp ce economia va avansa cu 1,4% anul urmator si cu 2,5% in 2013, iar somajul se va reduce de la 7,7% in 2011 la 7% in doi ani.

PIB pe cap de locuitor va urca in aceasta perioada de la 6.074 euro estimat in 2011, la 6.248 euro si 6.705 euro in anul urmator, respectiv in 2013.

Datoria publica va inregistra o traiectorie descendenta, de la 39 miliarde de euro la sfarsitul anului in curs, la 38,3 miliarde de euro anul urmator si la 35 miliarde de euro in 2013.

Investitiile straine directe isi vor reveni treptat, la 1,5 miliarde de euro anul viitor si la 2 miliarde de euro in 2013, dupa ce in acest an au scazut cu mai mult de jumatate, la 1 miliard de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri