USL solicita demisia de urgenta a ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, pe motiv ca acesta ar fi mintit in legatura cu presupusa cerere de majorare a taxelor si impozitelor locale venita din partea primarilor, USL calificandu-l "incompetent, iresponsabil si mincinos", informeaza Mediafax.
"Uniunea Social Liberala solicita demisia de urgenta a ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, deoarece acesta a mintit in legatura cu presupusa cerere de majorare a taxelor si impozitelor locale venita din partea primarilor. Prin prestatia deplorabila avuta in ultimele zile, ministrul Ialomitianu si-a mai adaugat la profilul sau public un nou atribut. In acest moment, domnia sa nu este doar incompetent si iresponsabil, ci si mincinos", se arata intr-un comunicat al USL.

Potrivit USL, autoritatile locale, in general, si Asociatia Municipiilor din Romania, in special, nu au solicitat Guvernului majorarea de la 20% la 50% a limitei pana la care pot fi crescute taxele locale si la nivel local s-au adoptat deja hotarari prin care taxele nu se vor modifica in 2012 fata de nivelul din 2011.

"Ministrul Ialomitianu a incercat sa legitimeze printr-o minciuna intentia Guvernului din care face parte de a lovi din nou in populatie si de a baga inca o data mana in buzunarele romanilor. Aceasta este o noua dovada a faptului ca politicile inguste ale austeritatii, pe care actuala putere continua sa le promoveze sunt falimentare", mentioneaza USL.

USL considera ca Guvernul incearca inca de pe acum sa astupe gaura pe care o va crea in buget, in anul 2012, "pe spatele populatiei, a celor care au fost loviti din plin de criza si de incompetenta actualei puteri".

"Ministrul Gheorghe Ialomitianu a mintit in fata intregii tari. In acest moment, are datoria morala de a-si prezenta demisia", se mai arata in comunicat.

Finantele au reactionat

Ca reactie, Ministerul Finantelor Publice afirma ca modificarea impozitelor si taxelor locale se efectueaza prin lege sau ordonanta de urgenta in urma consultarii asociatiilor municipiilor, oraselor si comunelor din Romania sau la propunerea acestora.

Astfel, majorarea cotelor aditionale la impozitele si taxele locale a fost solicitata de catre asociatiile municipiilor, oraselor si comunelor din Romania la intalnirile conducerii Ministerului Administratiei si Internelor cu reprezentantii acestor organizatii.

Ca urmare a acestor intalniri Ministerul Administratiei si Internelor a transmis, conform prevederilor legale, catre Ministerul Finantelor Publice solicitarile asociatiilor municipiilor, oraselor si comunelor din Romania prin adresele:

- adresa nr.1019750/DPFBL/09.12.2011 prin care se transmite solicitarea Asociatiei Comunelor din Romania de majorare a cotelor aditionale la impozitele si taxele locale in cadrul intalnirii pe care acestia au avut-o, in data de 22.11.2011 cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor;

- adresa nr.1019809/DPFBL/19.12.2011 prin care se transmit solicitarile, domnului Emil Draghici, primarul comunei Vulcana Bai si presedinte al Asociatiei comunelor din Romania, domnului Teodor Dumitru Banciu, primarul orasului Saliste si presedinte al Asociatiei oraselor din Romania si a domnului Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitesti si presedinte al Asociatiei municipiilor din Romania, de majorare a cotelor aditionale la impozitele si taxele locale de la 20% la 50%.

Prin adresa nr.101/06.12.2011 transmisa la Ministerul Finantelor Publice de catre presedintele Asociatiei comunelor din Romania, domnul Emil Draghici, se solicita modificarea art.287 din Legea 571/2003 privind codul fiscal in ceea ce priveste modul de stabilire a cotelor aditionale la impozitele si taxele locale.


Guvernul a decis ca nu poate fi de acord cu majorarea anul viitor a taxelor si impozitelor locale, conform solicitarii asociatiilor de primari, considerand ca in aceasta perioada "nu este bine" sa fie aplicata o astfel de crestere a taxelor, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

Anterior, ministrul Finantelor a afirmat ca va transmite Guvernului propunerea primita de la asociatiile de primari de ridicare de la 20% la 50% a limitei pana la care pot fi majorate impozitele si taxele locale sau eliminarea pragului maxim actual, de 20%, cu posibilitatea ca taxele sa poata fi crescute in raport cu puterea financiara a locuitorilor.

El a precizat ca propunerea va fi inaintata Guvernului, sub forma unei ordonante de urgenta.

Sursa foto: Gov.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri