Romania pare sa navigheze "pe drumul cel bun", insa nu poate face mare lucru in privinta riscurilor externe, se arata intr-un comentariu aparut pe blogul Financial Times, iar analistii Capital Economics Londra sugereaza ca Budapesta ar trebui sa ia exemplu de la Bucuresti, informeaza Mediafax.
BNR a redus joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, dupa o decizie similara in noiembrie, la ultima sedinta din 2011.

"Nervozitatea investitorilor in privinta Ungariei submineaza increderea in intreaga regiune, iar Bucurestiul isi asuma anumite riscuri in ceea ce priveste cursul de schimb. Insa tinand cont de cresterea leului in raport cu euro de la scaderea din noiembrie, BNR a luat probabil decizia potrivita, in contextul scaderii inflatiei si incetinirii cresterii economice", potrivit comentariului aparut pe blogul FT.

Leul a fost anul trecut cea mai solida moneda din Europa Centrala si de Est, depreciindu-se cu numai 2% pe ansamblul lui 2011 in raport cu euro, iar inflatia a scazut in septembrie si noiembrie la minime istorice dupa 1990, de aproximativ 3,4%.

Totodata, economistii considera ca BNR are spatiu de manevra pentru noi reduceri "modeste" ale dobanzii cheie in urmatoarele luni, din moment ce inflatia ar trebui sa ramana pe un trend descendent.

"Este loc pentru noi reduceri ale dobanzii, deoarece dobanda reala (raportata la prognoza de inflatie a bancii centrale) este de 2,75%, prea ridicata pentru situatia economica actuala. Deoarece cererea externa se va reduce in primul semestru din 2012, sustinerea cererii interne prin conditii mai relaxate de politica moentara ar fi binevenita", comenteaza Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank pentru Reuters, preluat de blogul FT.

Asemenea analistilor Capital Economics, FT face o scurta paralela intre situatia Romaniei si cea a Ungariei, tara aflata la marginea unei crize financiare severe.

"Spre deosebire de Ungaria, Romania a acceptat nevoia de a ramane in relatii bune cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au aranjat o linie de credit de precautie de 5 miliarde de dolari. Insa obiectivul Guvernului de a reusi o crestere a PIB de peste 2% in acest an este o provocare in contextul crizei din zona euro, cel mai mare partener comercial si financiar al Romaniei. Astfel, banca centrala de la Bucuresti carmuieste Romania pe ceea ce pare a fi drumul cel bun, insa nu poate face mare lucru in privinta apelor involburate in care navigheaza", avertizeaza FT.

Analistii Capital Economics fac de asemenea o paralela intre Romania si Ungaria, notand ca banca centrala de la Budapesta a fost nevoita sa creasca agresiv dobanda anul trecut, la 7%, cel mai ridicat nivel din UE, si va continua sa o urce in acest an din cauza presiunilor de pe pietele financiare.

"De importanta cruciala, stabilitatea politica si acordul cu FMI au oferit BNR spatiu sa reduca dobanzile ca reactie la deteriorarea perspectivei de crestere economica. In contrast, absenta acestor ancore cheie in Ungaria inseamna ca dobanzile vor continua sa fie ridicate pentru a sprijini forintul", apreciaza economistul William Jackson de la Capital Economics.

Economia romaneasca va fi afectata sever in acest an de scaderea cererii din zona euro, pe fondul crizei datoriilor de stat, iar leul nu poate fi imun la variatia apetitului pentu risc la nivel mondial.

Astfel, Capital Economics anticipeaza ca BNR nu va mai relaxa politica monetara in acest an.

In plus, cresterea cererii interne, sustinuta si de reducerea dobanzilor, nu va compensa pentru scaderea exporturilor, iar economia romaneasca se va contracta in acest an cu 0,5%, apreciaza analistul, reiterand o estimare anterioara a institutiei. Spre comparatie, economistii britanici estimeaza ca economia Ungariei va scadea in acest an cu 1,5%, din cauza presiunilor externe combinate cu ridicarea dobanzii de politica monetara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri