Decizia BNR de reducere a dobanzii cheie cu 0,25% ofera o bula de oxigen Ministerului de Finante pentru a se imprumuta la costuri mai joase, dar efectele in economia reala vor fi nule, considera economistii chestionati de wall-street.ro.
"Prin aceasta decizie, BNR a diminuat presiunile pe dobanzi, iar Ministerul de Finante s-ar putea imprumuta la dobanzi mai joase", a spus pentru wall-street.ro Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.

Tendinta de scadere a dobanzii cheie pe care BNR incearca sa o imprime se reflecta in randamentele titlurilor de stat in piata secundara, care au scazut sub 7%.

Dupa cum afirma analistul Florin Citu, decizia BNR are rolul de ajuta statul sa negocieze dobanzi mai mici la licitatiile pentru titluri de stat, intrucat poate sa vina cu argumentul ca bancile au acum costuri de finantare mai mici.

"Banca centrala da de fapt o gura de aer Ministerului de Finante, dar creste riscurile pentru economia reala, care are nevoie de bani", apreciaza Citu.

Efectele in economia reala vor fi nesemnificative


Economistii se pun de acord ca aceasta a doua reducere consecutiva a dobanzii de politica monetara nu va transmite efecte directe in economie, dar important este din nou semnalul dat de banca centrala, care imprima astfel o tendinta.

Melania Hancila subliniaza ca exista riscul ca ultimele doua scaderi de dobanda sa nu se reflecte in dobanzile la credite, avand in vedere "concurenta puternica intre banci de a atrage lichiditatile populatiei".

Analistul Lucian Isar considera ca o reducere cu 25 de puncte de baza este insuficienta pentru a impulsiona economia si pentru a ajuta serviciul datoriei statului. "Suplimentar, datorita distorsionarii mecanismului de transmisie, 25 de puncte de baza sunt imperceptibile la nivelul primelor luni", explica Isar.

Mai urmeaza alte taieri de dobanda?

Majoritatea analistilor chestionati de wall-street.ro au raspuns ca decizia BNR de joi a fost previzibila si ca tendinta de relaxare a politicii monetare va continua.

Melania Hancila spune ca "este o decizie optima, deoarece inflatia s-a stabilizat la un nivel de 3%", in timp ce Florin Citu se astepta la o relaxare a politicii monetare mai degraba prin reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO).

Potrivit economistului sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, vor urma si alte reduceri in viitor, pentru ca este loc, "conditiile monetare reale fiind in continuare restrictive".

De asemenea, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, estimeaza ca va mai urma cel putin o taiere de dobanda, dar mai important acum este semnalul dat in piata.

"Nu e importanta amplitudinea modificarii, pentru ca 0,25% nu este atat de mult incat sa dea un stimul ratelor de dobanda sau creditarii, dar este important ca este a doua modificare consecutiva [...] ceea ce arata ca BNR vrea sa confere dobanzilor din piata o tendinta", a explicat Dumitru.

Piata asteapta si o reducere a rezervelor minime


Ionut Dumitru mentioneaza ca o reducere a RMO la lei era asteptata inca de anul trecut, dar inrautatirea contextului international a indepartat aceasta perspectiva si acum aceasta decizie este greu de anticipat.

"Ar trebui sa se produca si o reducere a RMO, dar in contextul international foarte dificil e cam greu de spus cand", crede economistul sef al Raiffeisen.

Estimarea UniCredit Tiriac Bank in ceea ce priveste rezervele este de reducere in prima parte a acestui an, "pentru ca lichiditatea nu circula foarte bine in piata interbancara".

"Este adevarat ca, incepand cu noiembrie, BNR a facut operatiuni repo de dimensiuni foarte mari, dar e greu sa imbunatatesti lichiditatea din piata si sa scazi dobanzile prin aceste operatiuni saptamanale", a explicat Bucsa.

In schimb, analistul Lucian Isar este mai vehement si afirma ca decizia BNR este doar "o masura defensiva de frica sa nu fie considerati artizanii prelungirii stagnarii economice", ceea ce se confirma in opinia lui de "lipsa modificarii rezervelor".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri