O analiza obiectiva a continutului legii (n.r. sanatatii) aflate in dezbatere publica ar fi trebuit facuta intr-un cadru social cat mai larg, luandu-se in calcul toate punctele de vedere exprimate de catre specialistii in domeniu, sunt de parere membrii Uniunii Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
"Acest demers ar fi asigurat atat evidentierea punctelor slabe ale proiectului cat si cristalizarea unei forme finale a legii care sa satisfaca in primul rand nevoile pacientilor. Suntem constienti ca o reforma radicala a sistemului de sanatate presupune printre altele si depasirea unor bariere psihologice la nivelul perceptiei publice. In opinia noastra, aplicarea in etape a prevederilor reformei, dublata de o mai buna comunicare cu beneficiarii acesteia reprezinta solutiile corecte in tranzitia catre implementarea reformei", se arata in comunicatul organizatiei.

Presedintele Basescu a cerut public premierului retragerea proiectului legii sanatatii

Totodata, UNSAR saluta intentia guvernului Romaniei de a elabora un nou proiect de lege privind reforma in sanatate, considerand ca una dintre prioritatile acestei etape este definirea clara a continutului pachetului de servicii medicale de baza, cel care asigura asistenta medicala obligatorie pentru toti cetatenii Romaniei.

"Aceasta masura este esentiala pentru elaborarea pachetelor de asigurari voluntare (facultative) suplimentare si complementare de sanatate, produse oferite de companiile de asigurari private. Aplicarea ei ar avea ca efect diversificarea finantarii sistemului public de sanatate", adauga UNSAR.

In comunicat se mai precizeaza ca „o conditie esentiala pentru dezvoltarea asigurarilor de sanatate complementare si suplimentare in Romania o reprezinta asigurarea unui tratament fiscal adecvat al acestora, prin acordarea unei deductibilitati complete, similara cu cea oferita de medicina muncii”. Potrivit UNSAR, acest demers ar oferi angajatorilor posibilitatea de a oferi angajatilor asigurari de sanatate facultative in pachetele salariale fapt care ar contribui la atragerea de venituri suplimentare in sistemul de sanatate si la dezvoltarea acestui segment de asigurari in Romania.

„Definirea pachetului de servicii medicale de baza cat si acordarea deductibilitatii pentru asigurarile suplimentare si complementare sunt masuri care pot fi luate imediat de catre factorii decizionali, nefiind necesar un nou proiect de lege privind reforma sanatatii. Pentru acordarea unui tratament fiscal adecvat asigurarilor facultative de sanatate este necesara doar introducerea acestor prevederi in Codul Fiscal”. De asemenea, membrii UNSAR isi exprima disponibilitatea de a participa la consultarile privind elaborarea noului proiect de lege care vizeaza reforma sanatatii.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) reprezinta 22 de companii, care detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. UNSAR s-a constituit ca organizatie profesionala a pietei de asigurari in anul 1994, la initiativa a 13 companii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri