Cel mai profitabil plasament in ultimele 12 luni a fost investitia in actiunile cele mai lichide de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), investitie ce a oferit un randament mediu de 26,82%.
Potrivit datelor furnizate de site-ul de informatii financiare www.kmarket.ro si societatea de brokeraj Intercapital Invest, investitia in obligatiuni corporative ar fi adus un randament anual de 15%, obligatiunile municipale - 14%, iar depozitele bancare pe 12 luni - 10%. Investitiile in fondurile mutuale au avut in perioada analizata un randament mediu de 9,72%. Cei care si-au transformat leii in dolari, in urma cu un an de zile, au obtinut un randament de 6,14%, iar cei care si-au pastrat economiile in euro au inregistrat o depreciere de 3,98%. Dezavantajati au fost si cei care au plasat neinspirat bani pe piata RASDAQ, care a inregistrat in ultimele 12 luni o scadere medie de 12,55%, masurata de evolutia indicelui compozit RASDAQ, in conditiile in care rata inflatiei in ultimele 12 luni a fost de 8,89%.

Lichiditatea se va mentine ridicata

Lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut cu 5% in ultima saptamana comparativ cu intervalul precedent, valoarea totala a schimburilor cifrandu-se la 217,7 milioane lei noi (RON). Media tranzactiilor pe sedinta a scazut la 43,55 milioane RON, cel mai lichid bluechip fiind BRD-Groupe Societe Generale, pitrivit analistilor societatii de brokeraj Intercapital Invest. Sectorul obligatiunilor a inregistrat tranzactii in valoare de 229.191 RON, schimburile fiind impartite de obligatiunile emise de Raiffeisen Bank si de cele ale BRD-Groupe Societe Generale.

In saptamana analizata, toti indicii pietei au suferit corectii de peste 2%, mai sever scazand indicele ce cuantifica evolutia SIF-urilor.
Indicele BET a scazut cu 2,72%, scaderea titlurilor Rompetrol Rafinare Constanta, care au o pondere de 20% in cosul de calcul, afectand evolutia acestui indice. Au fost realizate tranzactii deal foarte ridicate cu actiunile BRD-Groupe Societe Generale,

Turbomecanica Bucuresti, Rompetrol

Rafinare Constanta, Silcotub Zalau si Sinteza Oradea, valoarea insumata a acestor schimburi fiind de 56,44 milioane RON, adica 26 la suta din totalul bursei.

Actiunile Rompetrol au scazut cu 14,47%

Cele mai afectate de scaderi au fost actiunile Rompetrol Rafinare Constanta, cu un minus de 14,41%, actiunile fiind afectate puternic de anchetarea managementului, urmate de cele ale Agras, cu un minus de 13,75%, si de cele ale Rompetrol Well Service, care au pierdut 12,45%.
Semnalul negativ pe piata bursiera a fost dat de titlurile Rompetrol Rafinare Constanta, care s-au prabusit sub presiunea posibilei arestari a presedintelui companiei. Devansarea judecarii arestarii presedintelui companiei Rompetrol Rafinare Constanta a determinat tot mai multi investitori sa-si cedeze detinerile la bursa, anticipand un deznodamant nefericit. Compania a fost si suspendata de la tranzactionare in sedinta de vineri, 24 februarie, pana la informarea pietei legata de decizia judecatorilor.

In saptamana analizata, actiunile Rompetrol Rafinare au atins un minim al anului la 0,0896 RON, valoarea schimburilor fiind destul de insemnata, rafinaria ocupand chiar doar cu patru sedinte din cinci pozitia secunda in topul lichiditatii. Rafinaria a inchis saptamana la nivelul de 0,095 RON, nivel cu 14,41% mai redus decat ultima cotatie a saptamanii precedente.

Trend descrescator al preturilor, la BVB Si BMFM Sibiu

De cateva saptamani, atat la BVB cat si in piata la termen de la Sibiu se observa un trend descrescator al preturilor, ceea ce a creat premise favorabile speculatorilor. In ultimele trei saptamani, piata de capital pare sa fi intrat pe o panta descendenta, considera Mirabela Coos de la Broker SA. Daca in ianuarie s-au inregistrat atat volume mari cat si aprecieri semnificative ale preturilor celor mai multe dintre titluri, de la debutul acestei lunii s-a observat o tendinta constanta de scadere. Tonul pietei a fost dat de Petromidia, deprecierea datorandu-se scandalului Dinu Patriciu. Desi in mod firesc nu ar trebui sa existe nici o legatura intre actiuni, fiind vorba de titluri din sectoare economice diferite, am putea afirma ca RRC a functionat ca un barometru al pietei. De la inceputul acestui an pe RRC au fost tranzactionate 66.474 contracte, 45.569 dintre ele pentru scadenta martie iar restul pentru iunie, investitorii organizandu-si strategiile atat pe termen scurt cat si mediu iar preturile futures avand o evolutie volatila, a precizat Decebal Todarita purtatorul de cuvant al bursei de la Sibiu.

Fluctuatia preturilor RRC depinde de cazul Patriciu

Pentru jucatorii de la Sibiu, RRC (Rompetrol Rafinare Constanta) a oferit sanse consistente de castig atat pe crestere cat si pe scadere, deprecierea din ultima perioada putand fi transformata in avantaj prin aplicarea strategiilor de vanzare. Daca pana acum doua saptamani RRC s-a mentinut peste pragul de 0,12 lei, aratand increderea investitorilor in aceste titluri, propunerea de arestare a presedintelui societatii, a declansat o corectie a cotatiilor futures, explica brokerul clujean. Investitorii, care au fost mai sensibili la zvonuri, au adoptat tactica inchiderii pozitiilor in timp util, cand cotatiile se mentineau peste nivelul amintit. Saptamana trecuta, cotatiile RRC au coborat, pana la un minim de 0,09 lei, astfel devenind mai eficiente pozitiile short. Vanzatorii au beneficiat din plin de posibilitatea oferita de piata futures de a castiga din scaderea preturilor, ei asigurandu-si, in doar doua saptamani un randament de pana la 127%.

Pentru perioada urmatoare, evolutia RRC se anunta a fi interesanta, un rol semnificativ revenind modului in care se va finaliza cazul Patriciu. Cu toate acestea, DERRC isi mentin potentialul de castig. O conditie esentiala ar fi insa ca investitorii sa puna un pret mai mare pe informatiile financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri