Dupa ce mai intai doar l-a lansat, acum BRD a inceput sa si acorde noul Easy Credit (Expresso Lejer), cunoscut drept creditul doar cu buletinul si care se poate lua chiar si pe 10 ani, fara garantii. BCR are, la randul ei, o oferta asemanatoare, un credit tot pe zece ani fara garantii, care se acorda foarte rapid, chiar si a doua zi dupa ce duci actele. Asa ca poate fi botezat Fast Credit, chiar daca numele lui e Divers Super/Extra BCR. Dobanzile sunt asemanatoare, comisioanele difera putin. Cu toate acestea, rata lunara de platit e sensibil egala la ambele banci, pentru o aceeasi suma imprumutata. La BRD trebuie sa platesti in plus o asigurare de viata, pe care BCR o ofera gratis. Si totusi, ce credit aleg?

In vizita la BCR

Ajunsa in cartierul Militari, imi iau ochii marile magazine Cora, Carrefour Orhideea si in special Plazza Romania. Ma gandesc, de cateva saptamani, la cate cheltuieli am de facut. Daca mai adaug si micile mele rasfaturi... Imi fac un calcul si realizez ca 100 de milioane mi-ar fi suficienti! Vad sediul BCR si intru curioasa sa studiez oferta. Negasind nici un loc de parcare, las masina mai in strada, cu avariile aprinse, ca tot romanu, sperand ca nu e aglomeratie. Surpriza, banca e plina, dar din fericire nu la credite. Oamenii se inghesuie sa-si ridice banii trimisi de rudele din strainatate, care se pare, castiga mult mai bine decat noi. Oare au si ei nevoie de credite?




Ma pofteste la biroul de consiliere o doamna. Pare foarte informata si vorbareata. Acest lucru ma bucura, deoarece am mai intalnit si angajati ai bancilor care par foarte plictisiti de munca lor acolo. Entuziasmul ei imi starneste si mie curiozitatea.

Imi prezint dorintele, si ii mentionez ca am nevoie de un credit de 100 de milioane.
Aflu ca exista trei tipuri de dobanda! Una fixa de 14%, una variabila de 16%, care se modifica oricand in functie de cotatie si de politica bancii, si una revizuibila de 12%, care se modifica doar de doua ori pe an in functie de indicele BUBOR. Nu reusesc sa obtin nici o parere despre care rata este mai avantajoasa. Doar cand mentionez ca mi-as alege-o pe aceea fixa, mi se spune ca mai bine nu.

Doamna consiliera incepe sa tasteze la calculator si, incet incet, apar si calculele pentru creditul cerut de mine. Pentru dobanda fixa imi revine o rata lunara de 2.330.000 lei, pentru cea variabila de 2.430.000 lei iar pentru cea revizuibila de 2.220.000. Ma gandesc acum ca cea mai favorabila ar fi cea revizuibila. In primul rand, am rata cea mai scazuta, si apoi se calculeaza in functie de indicele national si nu de cine stie ce oscilatii ale bancii.

Ce comisioane platesc exact?

In primul rand cand depun actele, platesc un comision de analiza de 20 EURO, aproximativ 700.000 si un comision de acordare (care se plateste o singura data) in valoare de 0,3% din suma imprumutata. Nu mai exista acel comision de gestiune de 1,75% din credit, ceea ce este un avantaj, deoarece era o suma destul de mare de platit. Astfel cu 1 milion de lei platesc si toate comisioanele.

Am si un avantaj! Asigurarea de viata mi se face gratuit! Trebuie doar sa am varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani.

Mai exista inca doua comisioane care sunt insa incluse in rata: comisionul de administrare de 0,05% si comisionul de urmarire risc de 0,17%.

Am castigat la LOTO? Pot sa scap mai repede de datorie?

Da. Mi se spune ca pot rambursa anticipat. Mi se cere un comision de 3%, daca rambursez in primii 3 ani, de 2%, daca rambursez intre 3 si 5 ani, si de 1,5% daca rambursez intre 5 si 10 ani. Comisionul se calculeaza la suma rambursata anticipat si cel de 3%, trebuie sa aiba o valoare minima de 20 EURO.

E mai bine sa-mi iau creditul pe 10 ani?

Pentru a va raspunde la intrebare trebuie sa luati in considerare doua probleme. Prima ar fi cat de mult va afecteaza rata lunara, care evident pentru creditul acordat pe 10 ani este mai mica. A doua problema ar fi daca va convine sa deveniti dator la banca pe 10 ani, pentru o suma de doar 100 milioane? Pentru a va ajuta sa va hotarati am aflat si ratele aferente daca as alege ca mai lunga perioada de creditare.

Acum nu mai este cazul unei dobanzi fixe. Ci doar de cea de 12%, pentru care imi revine o rata de 1.430.000 lei sau de cea de 16% si ajung sa platesc lunar 1.680.000lei.

M-am hotarat! Ce trebuie sa fac?

Trebuie sa depui actele, sa astepti sa ti se analizeze dosarul si in maxim 2 zile ai banii in mana.

Parasesc destul de multumita sediul bancii, si observ ca am primit o amenda pentru parcare neregulamentara. Uite cum voi cheltui primii bani din creditul obtinut!

Copilul BRD


La BRD lucrurile se relaxeaza. In primele zile ale saptamanii, consilierii BRD nu erau pregatiti sa acorde noul Expresso Lejer. Ne amanau, spunandu-ne sa mai stam 2-3 zile pana se asaza apele, pana se obisnuiesc si ei cu noul nascut in familia BRD.
Si, intr-adevar copilul BRD este acum si el unul la fel de frumos cu al BCR. Inainte el se acorda pe 5 ani. Acum il poti obtine si pe o perioada de 10, ca la BCR.

Despre noua dobada

Dobanda a venit in sezonul de primavara schimbata: are o coafura noua si a slabit enorm: de la 22% a ajuns la 10,9%. Ea este variabila, adica se schimba in functie de evolutia pietei. Se poate opta si pentru o dobanda fixa, de 12%. O dobanda fixa mica poate fi un avantaj pe termen scurt, insa daca avem de gand sa ne imprumutam pe 3 sau mai multi ani, atunci devine un dezavantaj, intrucat dobanzile vor scadea destul de mult pe viitor, iar o dobanda fixa n-o mai poti modifica.

Despre comisioane

BRD are doar un comision de gestiune de 0,15%. Este inclus in rata lunara si se calculeaza din soldul creditului, pe masura ce datoria ta scade. Asadar ratele vor scadea si ele. Nu ti se percepe nici comision de analiza, nici de acordare, nici comision de risc.
Este adevarat ca exista totusi un comision de rambursare anticipata in valoare de 3%.

Cum nimeni si nimic nu este perfect, BRD are si ea un dezavantaj: trebuie incheiata o asigurare de viata cu ASIBAN. Pentru asigurare platesti lunar 0,085%, o data cu rata.

Cat platesc pentru 100 de milioane?

Si acum ca la scoala
Dupa ce v-am povestit despre credit, va voi exemplifica si in cifre. Cat primesc? Cat platesc? Sa ne imaginam ca avem nevoie de 100 milioane. Daca vrem sa imprumutam pe o perioada de 5 ani vom rambursa lunar 2.170.000. Daca nu vrem sa platim atat de mult in fiecare luna putem profta de perioada de 10 ani a creditului, caz in care avem o rata de 1.371.000.

Cat obtin maxim?

In continuare ne-am gandit sa va spunem cat puteti obtine cel mai mult cu venitul de 10 milioane lei. Pe o perioada de 5 ani, banca va crediteaza cu suma de 135 milioane iar rata are o valoare de 2.930.000. Pe perioada maxima de 10 ani obtineti o suma considerabila, de 215 milioane lei (mult pentru un credit fara garantie reala si un venit de 10 milioane).

Mai precizam ca suma maxima ce poate fi acordata de banca este de 10.000 EURO (400 milioane). Ti se solicita o vechime de 3 luni la actualul loc de munca.

Un alt avantaj pe care il are Expresso Lejer fata de vechiul Expresso este faptul ca nu se solicita girant. Inainte se solicita girant daca imprumutul tau avea o valoare ma mare de 2000 EURO. Se iau in considerare venniturile familiei (sot-sotie).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri