Curtea de apel Bucuresti a anulat amenda primita de administratorul de pensii private BCR Pensii in 2010, drept sanctiune din partea Consiliului Concurentei, alaturi de alti 13 agenti economici, pe motiv ca ar fi participat la o intelegere anticoncurentiala.
In august 2010, Consiliului Concurentei a amendat cu 5,2 milioane de lei (aproximativ 1,22 milioane euro) un numar de 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii pentru ca „s-au inteles” sa incalce legislatia cu privire la repartizarea persoanelor care s-au inscris la doua sau mai multe fonduri. Dintre acestia, 9 au contestat in justitie decizia Consiliului Concurentei.

BCR Pensii primise o amenda in valoare de 391.809 lei (92.132 euro, la acea data), insa societatea a atacat aceasta decizie (39/2010) emisa de Consiliul Concurentei, castigand. Astfel, Curtea de apel bucuresti a decis sa anuleze "Decizia nr. 39/2010 emisa de Consiliul Concurentei cu privire la reclamanta (n.r. BCR Pensii). Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, 25.01.2012", conform informatiilor disponibile pe site-ul institutiei Statului.

Si in cazul Aegon Fond de Pensii, Curtea de Apel Bucuresti a anulat amenda primita de la Consiliul Concurentei, pentru ca ar fi incalcat legislatia prin repartizarea in mod egal a persoanelor care au semnat mai multe cereri de inscriere la un fond de pensii private. Curtea de apel a admis actiunea Aegon, anuland "Decizia 39/07.09.2010 a Consiliului Concurentei, exonerand reclamanta de plata amenzii aplicate, in cuantum de 150.301 de lei. Definitiva. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica din data de 21 septembrie 2011", se precizeaza pe site-ul instantei. Ulterior, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara ca, dupa primirea motivatiei instantei, institutia va inainta recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pentru BRD Pensii, Curtea de Apel Bucuresti a decis numai sa reduca amenda. Curtea de apel „admite in parte actiunea. Dispune reducerea cuantumului amenzii aplicate reclamantului prin Decizia 39/2010 a Consiliului Concurentei de la 165.911 lei la 45.156 lei. Mentine celelalte dispozitii ale Deciziei. Cu recurs in 15 zile de la comunicare“, se precizeaza pe site-ul instantei.

De asemenea, ING Pensii SAFPAP a decis in luna august 2010 sa conteste decizia Consiliului Concurentei de a amenda compania cu 1,573 milioane lei in urma unei investigatii derulate.

Cornelia Coman, presedintele Consiliului de Administratie al ING Pensii SAFPAP sustinea, la acea data, ca, in urma acestei medieri intre administratori, ING nu a obtinut beneficii, ci dimpotriva, a primit un numar mai mic de participanti decat ar fi primit prin repartizarea aleatorie in functie de cota de piata.ING preciza ca aceste actiuni nu vor avea nicio consecinta directa asupra activitatii curente a companiei, asupra angajatilor sai, a partenerilor sau a clientilor.

ING Fond de Pensii a primit cea mai mare amenda, de 1,573 milioane de lei, urmata de Allianz-Tiriac Pensii Private cu 1,259 milioane de lei si Generali Pensii Private cu 474.333 lei.

In cazul celorlati 11 administratori, sanctiunile sunt urmatoarele: Aviva Fond de Pensii - 422.868 lei, BCR Pensii - 391.809 lei, Eureko Pensii Private - 382.215 lei, Alico Fond de Pensii (fosta AIG Fond de Pensii) - 293.443 lei, BRD Pensii Private - 165.911 lei, Aegon Fond de Pensii - 150.301 lei, Omega Interconsult SRL (fosta OTP Fond de Pensii) - 58.699 lei, KD Real Management Solution SRL - 21.839 lei, Prima Pensie Fond de Pensii - 13.713 lei, TBIH Management Services SRL - 4.748 lei si IMO Property Investments - 1.815 lei.

In cazul agentilor economici care au participat la intelegere si care nu mai activeaza in prezent pe pilonul II de pensii raspunderea a fost atribuita succesorului legal.

In cadrul investigatiei declansate din oficiu, in decembrie 2007, privind comportamentele agentilor economici din domeniul administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii, autoritatea de concurenta a constatat existenta unei intelegeri avand ca obiect impartirea clientilor intre 14 dintre cei 18 agenti economici care au intrat pe aceasta piata nou - creata in anul 2007.

Intelegerea anticoncurentiala a vizat participantii inregistrati ca „dubluri” in procedura de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat (participantii care erau inregistrati in acelasi timp la doua fonduri de pensii). Conform legislatiei, „dublurile” trebuiau verificate si apoi raportate la CNPAS (Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale), urmand ca respectivii participanti sa fie repartizati aleatoriu (prin “loterie”), conform legislatiei specifice incidente in acest domeniu. Administratorii fondurilor de pensii au realizat o impartire bilaterala a participantilor inregistrati in acelasi timp la doua fonduri de pensii, dupa regula 50%- 50%.

Prin impartirea clientilor considerati “dubluri”, in proportie de 50-50%, administratorii fondurilor de pensii au castigat un numar mai mare de clienti si, implicit, o cota de piata mai mare decat daca participantii inregistrati cu mai multe acte de aderare ar fi fost invalidati de catre CNPAS si alocati proportional cu cota de piata dobandita de fiecare administrator in conditii de concurenta, prin convingerea participantilor. In acest fel, a fost diminuata sansa administratorilor cu cote de piata mai mici de a li se aloca un numar mai mare de clienti atat la finalul procesului de aderare initiala, cat si pe parcursul aderarii continue.

BCR Pensii SAFPP a fost reprezentata in Instanta de avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii, respectiv Raluca Vasilache, avocat asociat, Ioana Hrisafi, avocat asociat si Anca Jurcovan, managing associate. Decizia pronuntata ieri de Curtea de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri