Fuziunea dintre bancile grecesti Alpha Bank si Eurobank EFG a intrat intr-un impas, din cauza conditiilor economice din Grecia care afecteaza direct sectorul bancar.
Astfel, Alpha Bank a anuntat ca nu mai poate indica un calendar exact al procesului de fuziune dintre cele doua banci si ca alte informatii vor fi oferite de indata ce situatia economica se va stabiliza, potrivit investegate.co.uk.

Actiunile celor doua banci au fost suspendate pe bursa de la Atena, scrie Mediafax. Inainte de oprirea tranzactiilor, Alpha Bank se afla in crestere cu 9,4%, ca urmare a asteptarilor pentru o schimbare in favoarea acesteia a termenilor fuziunii. EFG Eurobank se afla in declin cu 0,25%.

EFG Eurobank noteaza ca vrea sa finalizeze fuziunea cat mai curand posibil si nu sunt motive de intarziere.

"Eurobank informeaza ca este in consultari cu Alpha Bank pentru a finaliza procesul de fuziune cat mai curand posibil si considera ca nu exista motive pentru a intarzia finalizarea fuziunii", se spune intr-un anunt transmis de banca bursei de la Atena.

Ministerul elen al Finantelor noteaza, intr-un comunicat citat de agentia Athens News si Reuters, ca nu exista niciun motiv pentru care negocierile privind schimbul de obligatiuni ar trebui sa afecteze procesul de fuziune dintre cele doua banci.

"Managementul celor doua banci a urmarit indeaproape negocierile dintre Grecia si creditorii privati. Astfel, ei cunosc acordul cadru PSI (participarea sectorului privat la programul de salvare a Greciei - n.r.), care nu este nou si nu a fost modificat fata de varianta luata in calcul anterior", se spune in comunicat.

"Piata estimeaza ca termenii acordului s-ar putea schimba in favoarea Alpha Bank. EFG Eurobank are cel mai mare portofoliu de obligatiuni guvernamentale elene, asa ca potrivit pierderilor rezultate din valoarea neta actuala a obligatiunilor de stat, n.r.), va avea un necesar de recapitalizare mai mare", a declarat un analist bancar.

O sursa bancara apropiata celor doua banci a declarat ca exista puncte de vedere diferite in privinta ritmului de derulare a fuziunii, iar discutiile pe acest subiect vor continua.

"Alpha cere o amanare, nimic mai mult, dar este riscant. Vor avea loc discutii pentru a ajunge la un numitor comun in privinta punctelor de vedere diferite despre rimul fuziunii", a spus sursa.

In Romania, fuziunea EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancport, cu Alpha Bank ar putea conduce la crearea unei banci care se va afla pe locul al treilea in functie de active.

La mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, actionarii EFG Eurobank si ai Alpha Bank au aprobat fuziunea celor doua banci.

Alpha Bank si Eurobank au incheiat un acord de fuziune la sfarsitul lunii august 2011, tranzactia urmand sa fie finantata si de Autoritatea pentru Investitii din Qatar, care va injecta capital in noul grup prin cumpararea unor obligatiuni convertibile.

Din cauza crizei, Germania a anuntat ca vrea ca Grecia sa renunte la suveranitatea sa in materie de politica fiscala, de care sa se ocupe un comisar european, inainte sa poata sa beneficieze de un al doilea plan financiar de salvare.

Totodata, economistul Nouriel Roubini, a spu ca Grecia va iesi probabil din zona euro in urmatoarele 12 luni si ar putea fi urmata in curand de Portugalia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri