Administratorii fondurilor deschise de investitii ofera, ca si bancile comerciale, servicii speciale pentru persoanele cu bani multi. Vicepresedintele UNOPC, Eugen Voicu, sustine ca sumele investite pot fi dublate intr-un an
Persoanele care dispun de peste un miliard de lei vechi si doresc randamente mari pot cere fondurilor mutuale sa se ocupe de acest lucru. Iar cresterea in acest caz poate trece de 100% intr-un singur an. E drept ca in orice afacere exista si riscuri. In baza unui mandat, pe un orizont de timp nu mai mic de un an si cu un profil de risc asumat, noi ca fond le administram banii, sustin vicepresedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) si presedintele Certinvest, Eugen Voicu. Potrivit domniilor lor, numai Certinvest administreaza pina in prezent 20 de astfel de conturi speciale, insa numarul acestora este in crestere, iar sumele sint importante.

Comision in functie de performanta

Pentru cei cu bani multi este un mod mai bun de a investi. Nu stai tu sa investesti pe bursa, ci, contra unui comision, dai cuiva mandatul sa faca acest lucru. Noi incasam comision de administrare si comision de performanta. Mentionam un randament, dar nu garantam nimic, doar faptul ca tintim acel randament. Ce este peste, se plateste separat, spune Eugen Voicu.

Bancile comerciale ofera de asemenea servicii speciale pentru clientii cu multi bani, asigurindu-le, spre exemplu, o dobinda mai buna sau dedicindu-le o persoana de contact. Bancile privesc insa lucrurile altfel. Se uita foarte mult la profitul lor. Noi privim la dimensiunea afacerii - cu cit este mai mare cu atit cistig mai mult, pentru ca am un comision bine determinat. Daca am un randament mare pe piata, comisionul la fond este acelasi, in timp ce banca zice ia sa luam noi mai mult si sa ramina dobinda fixa, a apreciat Voicu.

Industria fondurilor va creste

El a apreciat ca industria fondurilor de investitii va creste de trei-patru ori in acest an, activele nete urmind sa ajunga la sfirsitul lui 2006 la 300-400 de milioane de euro, comparativ cu circa 100 de milioane de euro la finele lui 2005. In doi ani, industria fondurilor va atinge un miliard de euro, iar in patru-cinci ani se va ajunge la o piata de 4-5 miliarde de euro. Potrivit estimarilor vicepresedintelui UNOPC, fondurile de actiuni vor avea un randament in acest an de circa 40%, fondurile diversificate 20-25%, fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix 8-9 procente, iar fondurile monetare 4-5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri