In Romania, 99,6% din companii sunt intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si produc anual aproape 70% din Produsul Intern Brut (PIB), insa doar 14% dintre acestea reusesc sa acceseze finantari bancare.
In schimb, in Uniunea Europeana, in medie, 75% dintre IMM-uri se finanteaza prin banci.

Subfinantarea IMM-urilor este suportata din fondurile proprii, prin aport de numerar de la actionari si prin imprumuturi private, de exemplu de la familie”, a precizat Aurel Saramet, presedintele Fondului Nationala de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), la o conferinta organizata de Consiliul Investitorilor Straini (CIS).

Acesta spune ca din numarul total de IMM-uri, peste 91% sunt microintreprinderi, din care 5% sunt start-up-uri, desi sunt nefinantabile.

Bancile se lupta pentru finantarea in jur a 18.000 de firme mici si mijlocii, din care 17.000 au o cifra de afaceri de peste un milion de euro. Pentru restul de IMM-uri, pana la 500.000 de firme, bancile acorda mai greu credite”, a declarat Saramet.

Presedintele FNGCIMM a mentionat ca in ultimii doi ani si jumatate institutia pe care o conduce si-a majorat capitalul cu 100 milioane euro, ceea ce permite acordarea de garantii in valoare de 800 milioane euro, reprezentand credite de 1,5 miliarde euro.

In prezent, imprumuturile pentru care s-au oferit garantii de la Fond se ridica la 600 milioane euro.

In schimb, Mihai Bogza, presedintele consiliului de administratie al Bancpost si membru in boardul CIS, spune ca bancile au apetit pentru a finanta sectorul IMM-urilor, dar ca si firmele trebuie sa-si asume anumite riscuri.

Sunt firme care au capitalul social minim cerut de lege (200 lei – n.r.) si care vin la banca si cer un credit de 10.000 euro. Din start banca refuza, pentru ca observa ca nici firma nu doreste sa-si asume un risc si sa majoreze capitalul. Punctele slabe ale IMM-urilor sunt competentele manageriale reduse, o baza tehnologica inapoiata si acces limitat la finantare. IMM-urile au fost principalele victime ale crizei, rata de default a fost mare la nivelul firmelor mici si mijlocii, iar cu cat firma este mai mica impactul a fost mai mare", a aratat Bogza.

Seful FNGCIMM a precizat ca rata creditelor neperformante pentru portfoliul de credite garantate de catre Fond este de aproape 7%, in conditiile in care la nivelul sistemului bancar nivelul este de peste 14%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri