Fiecare dintre cele peste 11.000 de bancomate ale bancilor din Romania au eliberat, zilnic, in al patrulea trimestru din 2011, aproape 26.590 de lei, in scadere cu 0,14% fata de nivelul inregistrat in perioada iulie – septembrie, se arata intr-o analiza realizata de wall-street.ro.
Totodata, la fiecare POS (Point of Sale – n.r.) instalat la comerciantii din Romania, posesorii de carduri au achitat, in medie, zilnic, cate 421 lei, in urcare cu 12,8% comparativ cu nivelul raportat in al treilea trimestru al anului trecut.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, valoarea tranzactiilor de retragere numerar de la bancomatele bancilor cu carduri emise atat din tara, cat si din tara, a atins, in perioada octombrie – decembrie 2011, nivelul maxim de 26,3 miliarde lei, cu 1,15% mai mult decat in trimestrul precedent.

Fata de 2008, valoarea tranzactiilor de retragere de numerar de la bancomatele institutiilor de credit locale s-a majorat cu 55,2%, ceea ce arata faptul ca bancile si-au dezvoltat in ultimii ani retelele de bancomate si portofoliul de carduri.

La finele lunii decembrie, numarul de ATM-uri din Romania a depasit pragul de 11.000, in timp ce numarul de POS instalate a ajuns la un total de 124.920 unitati.

Aceasta evolutie se poate observa si pe partea platilor cu cardul la comercianti, unde persoanele fizice si juridice au achitat prin POS sume totale de 4,73 miliarde lei, in crestere cu 14,5% fata de trimestrul trei 2011 si in urcare de peste 2,5 ori fata de nivelul inregistrat in urma cu patru ani.

In ultimul trimestru al anului trecut s-au efectuat peste 56 milioane de trazanctii de retragere numerar de la bancomatele locale.
Astfel, la fiecare tranzactie cu numerar la ATM s-au retras, in medie, 469,4 lei, cu aproape 2% mai mult decat in trimestrul trei.

Datele BNR arata ca numarul de carduri valide in circulatie a ajuns, la finele trimestrului patru al anului trecut, la un nivel de 13,3 milioane unitati, in crestere cu 5,7% fata de perioada similara din 2010.

Din acestea, cardurile de debit au trecut de pragul de 11 milioane de unitati, in timp ce cardurile de credit au atins un nivel de 2,15 milioane unitati.

Analistii estimeaza in acest an o crestere de 20% a pietei cardurilor din punct de vedere al volumelor, pe fondul deschiderii unor nise noi unde in prezent se fac mai multe plati cu numerarul, precum plata taxelor si impozitelor locale.

Citeste si Cretu, Visa: Viitorul cardurilor depinde de parteneriatele dintre banci si operatorii telecom



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri