Am o intrebare la dumneavoastra. Sunt angajat si-mi primesc salariul prin card. Cu doua zile in urma, cind am incercat sa-mi ridic banii de pe card, ATM-ul mi-a "mancat" cardul. Am fost la unitatea bancara de care apartine cardul si mi-au zis ca trebuie sa astept 10 zile pina imi vor returna cardul si respectiv pina voi ridica banii. Dar cum se zice "Time is money". Spuneti-mi va rog ce pot sa fac in aceasta situatie? Poate banca sa-mi dea banii din cont fara a folosi cardul sau trebuie sa astept 10 zile? Va multumesc anticipat.


Multi detintori de carduri nu cunosc pasii pe care trebuie s i urmeze atunci cnd cardurile rmn blocate n bancomate. ntrebrile cele mai uzuale sunt: Cui m adresez dac am cardul blocat ntr-un bancomat ce apartine altei bnci?, mi mai recuperez cardul sau primesc unul nou?, Cnd primesc noul card? sau Pot ridica banii de pe cardul blocat de la ghiseul bncii?. Pentru a raspunde acestor ntrebri v prezentm rspunsurile primite de la oficialii bncilor BCR, UniCredit, AlphaBank, Finansbanksi CEC.

BCR

n cazul n care aveti un card BCR blocat ntr-un bancomat apartinnd aceleiasi bnci, v puteti adresa oricrei sucursale BCR pentru a intra n posesia sumelor de bani existente n contul de card. Numerarul v este nmnat la ghiseu n aproximativ 20 de minute. Recuperarea fizic a cardului se poate realiza ntr-un termen de 1-2 zile de la unitatea unde a fost retinut cardul.

n situatia n care nu solicitati cardul n acest interval, acesta se remite la Centrala bncii, iar recuperarea dureaz maxim 7 zile.

n cazul n care cardul emis de o alt banc vi se blocheaz ntr-un bancomat BCR, pentru recuperarea cardului este necesar s v adresati bncii emitente a cardului.

UniCredit

n cazul n care cardul pe care l detineti a fost capturat de bancomatul UniCredit la ordinul bncii emitente a cardului, acesta va fi returnat pe canal bancar de la banca detintoare a bancomatului la banca emitent. n continuare este necesar s v adresati bncii emitente pentru mai multe informatii.

n situatia n care cardul va rmne blocat n bancomat dintr-o eroare tehnic a acestuia, sucursala ce gestioneaz bancomatul vi-l va nmna dup identificare. Din acest moment veti putea utiliza cardul.

Banca UniCredit elibereaz un nou card ntr-o perioad medie de 4 zile din momentul depunerii cererii de eliberare.

Pn s intrati n posesia noului card emis de UniCredit puteti retrage prin casierie banii din contul de card.

Alpha Bank

Cardul poate fi retinut din mai multe motive: dac exist probleme n relatia cu banca emitent, care a dat ordinul de retinere automat sau dac bancomatul are o problem tehnic. n ambele cazuri este bine s contactati ct mai repede posibil banca emitentsi serviciul de asistent clienti.

Dac sunteti n prima situatie, de la banca emitent veti afla care este cauza problemei respective. Recuperarea cardului depinde de rezolvarea problemei existente ntre dumneavoastr - detintorul cardului -si banca emitent. Dac bancomatul apartine unei alte bnci, institutia respectiv va contacta banca emittoare a carduluisi va napoia cardul acesteia.

Dac sunteti n cea de-a doua situatie, banca emitent contacteaz banca proprietar a bancomatului pentru a raporta evenimentul. n Romnia este posibil (dar nu obligatoriu) ca un card, n acest caz, s fie recuperat n cel mult dou zile lucrtoare cu asistenta bncii emitente.

Cardurile sunt recuperate din ATM, de ctre banca proprietar la intervale sptmnale, apoi se trimit la serviciul carduri al bncii. Acesta le va expedia la banca emitent.

Banii disponibili n contul de card emis de Alpha Bank i puteti primi sub form de numerar de la ghiseul bncii, prezentnd un act de identitatesi spunnd numrul de card sau numrul de cont.

Finansbank

Dac sunteti posesorul unui card emis de Finansbank ce rmne blocat ntr-un bancomat al acestei bnci, cardul respectiv devine blocat temporarsi v este nmnat de ctre sucursala Finansbank a doua zi lucrtoare, dup identificare.

Dac aveti un card de debit emis de Finansbank ce a rmas blocat ntr-un bancomat ce apartine altei bnci, cardul v este reemis imediat dup ce nstiintati banca, putnd fi ridicat din sucursala Finansbank ntr-un termen de dou zile.

Fondurile disponibile n contul de card pot fi utilizate la POS sau retrase de la bancomat numai prin intermediul cardului. Pe perioada n care cardul rmne blocat n bancomat, fondurile respective se afl n continuare n contul de card, dumneavoastr putnd dispune de ele:
- imediat dup ce cardul retinut n bancomatul Finansbank v este returnat
- imediat dup activarea noului cardsi a codului PIN.

CEC

Oficialii de la CEC ne-au informat c retinerea unui card n bancomat nseamn blocarea cardului, lucru ce duce la imposibilitatea efecturii unei alte operatiuni. n calitate de detintor al cardului blocat este necesar s anuntati imediat banca emitent a carduluisi banca n al crei bancomat s-a blocat acesta.

Adresndu-v agentiilor CEC veti primi explicatii suplimentaresi veti putea ridica suma existent pe cardul blocat.