Ministerul Finantelor a vandut luni certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni de 500 milioane lei, la un randament de 5,22%, sub rata dobanzii de politica monetara, reprezentand minimul istoric platit la imprumuturile in lei din piata interna, scrie Mediafax.

Valoarea programata a fost de 500 milioane lei, iar bancile au subscris titluri de 2,6 miliarde de lei.

Licitatia de luni a fost prima operatiune de piata realizata de MFP de la preluarea mandatului de secretar de stat de catre Cristian Sporis, fostul director executiv pe trezorerie la Raiffeisen Bank.

Banca Nationala a Romaniei a redus, la inceputul lunii februarie, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric, de 5,5% pe an.

"S-a observat ca este o cerere buna pentru asemenea instrumente si este posibil ca unii participanti la piata sa mizeze pe continuarea reducererii ratei cheie. Totodata, aceste instrumente par mai atractive pentru bancile cu lichiditate in exces, decat plasamentele in piata monetara", a declarat pentru Mediafax Vlad Muscalu, analist la ING Bank.

Un sfert din emisiune, respectiv 124 milioane lei, a fost alocata segmentului de oferte necompetitive, in cadrul carora investitorul indica numai valoarea pe care doreste sa o adjudece.

"Bancile nu pot merge decat la segmentul competitiv, iar suma alocata catre segmentul necompetitiv denota frica de dobanda. Sunt clienti nebancari, cu lichiditati foarte mari, care prefera titlurile de stat si nu depozitele la termen. Pe de alta parte, castigurile din titluri de stat nu sunt impozitate", a explicat dealerul unei alte banci.

Potrivit statisticilor publicate pe site-ul BNR si disponibile din aprilie 2005, cel mai scazut randament mediu, de 5,74%, a fost platit de Ministerul Finantelor in aprilie 2010.

La operatiunea din luna ianuarie pentru o maturitate similara, Ministerul Finantelor a atras 1,27 miliarde de lei, la un randament de 5,87% pe an.

Analistii se asteptau ca cererea sa fie ridicata, iar randamentul mediu sa se situeze in jur de 5,5% daca administratorii datoriei publice ar fi emis o suma mai mare decat cea anuntata, asa cum s-a intamplat la licitatiile de titluri pe termen scurt din ultimele doua luni.

MFP a programat pentru luna februarie sapte licitatii prin care intentiona sa atraga 5 miliarde lei prin, insa a imprumutat 8,32 miliarde lei.
Astfel, MFP a imprumutat in acest an 18,2 miliarde de lei, depasind programul anuntat pentru primul trimestru. De asemenea, Finantele au imprumutat in ianuarie 1,5 miliarde de dolari, in prima emisiune pe piata din SUA din ultimii 16 ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cum iti pregatesti copilul pentru studiile in strainatate