Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat ca se asteapta la reduceri ale dobanzilor la imprumuturile acordate in lei in perioada urmatoare, dar cheia relansarii creditarii in Romania este reprezentata de incredere si de evolutia economiei globale, conform Mediafax.
"BNR a redus dobanda de politica monetara in doua randuri, in ultimele doua luni, iar acest lucru se repercuteaza cu o intarziere de cateva luni asupra sistemului financiar. Ne asteptam sa existe reduceri ale dobanzilor la creditarea in lei de catre banci. Sigur, totul depinde de acel element numit incredere, de functionarea economiei si de modul in care economia reala si zona financiara se raporteaza una la cealalta. Vom impinge in continuare spre creditarea in lei, ca alternativa la creditarea in euro. Elementul de incredere este esential si modul in care va evolua economia globala vor fi cheia relansarii creditarii", a spus Bogdan Olteanu.
Banca Nationala este optimista in privinta cresterii economice a Romaniei
Potrivit acestuia, BNR are "previziuni optimiste" privind cresterea economica in acest an, ele fiind in permanenta reevaluare, in functie de evolutiile internationale.

"Economia romaneasca este dependenta de cea europeana, in conditiile in care 70% dintre exporturile Romaniei sunt catre zona euro, care nu are perspective foarte bune, deocamdata. Cresterea economica a Romaniei depinde de acest lucru. BNR isi va duce mai departe mandatul de asigurare a stabilitatii financiare in conditiile oferite de economie", a subliniat viceguvernatorul BNR.

Olteanu a precizat ca sistemul financiar din Romania a fost intotdeauna "reglementat, stabil, echilibrat si conservator".

"Acest element de conservatorism a fost considerat cu cativa ani in urma poate prea prudent, dar cred ca aceasta prudenta a fost extrem de binevenita, daca privim prin prisma recesiunii din ultimii ani si a pierderilor mari pe care sistemele bancare mai curajoase le-au suferit. Mergem mai departe spre o perioada mai reglementata, spre o perioada de riscuri mai mici si profituri mai mici in industria financiara", a mai spus Bogdan Olteanu.

El a participat, luni, la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca.

Sursa foto: Camera Deputatilor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri