Justitia incearca sa forteze modernizarea afacerilor
Chiar si cand e vorba de propriul management, emitentii de la Bursa merg pe sintagma merge si asa. De ce sa te complici cu reguli de guvernanta corporativa cand se gasesc investitori care sa-ti cumpere actiunile!?

Societatile listate sunt departe de a avea un management care sa tina cont de interesele tuturor actionarilor. Principiile de guvernanta corporativa sunt ignorate de emitentii mai mici si aplicate cu inconsecventa de cei mari. Ideea unei administrari cu un grad ridicat de transparenta nu prea incanta administratorii societatilor, desi este vehiculata in mediul bursier de mai bine de doi ani. Dintr-un motiv sau altul, companiile nu considera o prioritate trecerea la categoria Plus, unde ajung doar emitentii care si-au insusit aceste principii.

Experienta le-a aratat acestora ca pot fi indeajuns de atractivi pentru investitorii de pe piata de capital, fara sa urmeze neaparat exemplul Electroaparataj, singura companie de la categoria Plus. In viziunea administratorilor, atata timp cat actionarii nu se plang cu glas tare de managementul societatii, inseamna ca lucrurile nu trebuie schimbate. Majoritatea companiilor considera complicata adoptarea regulilor de guvernanta corporativa, deoarece presupune modificarea actului constitutiv al societatii. Schimbarile ar viza, printre altele, respectarea drepturilor actionarilor, tratamentul echitabil al tuturor actionarilor, precum si o comunicare suficienta si transparenta. Nu in ultimul rand, guvernanta corporativa presupune un sistem de control bine pus la punct.

Societatile nu sunt obligate sa aplice sistemul amintit pentru a se lista la bursa. Aplicarea acestuia constituie, totusi, o necesitate, legea pietei de capital fiind realizata dupa Directive ale Uniunii Europene care fac referire la o buna guvernanta corporativa. Este motivul pentru care Bursa de Valori a realizat un cod de management modern. Institutia a anuntat, inca de anul trecut, ca va infiinta si un institut care sa scoleasca administratorii in domeniu. Planul nu a fost deocamdata concretizat, desi institutul trebuia sa funtioneze incepand de anul acesta. Oficialii Bursei nu mai vor sa-si asume singuri rolul de educatori si asteapta implicarea statului. Institutul de guvernanta corporativa va functiona, probabil, anul acesta. Speram insa sa se implice si Guvernul, mai ales ca autoritatile au tot interesul ca societatile din cadrul Fondului Proprietatea sa fie conduse dupa reguli de guvernanta corporativa, afirma directorul general al BVB, Stere Farmache. BCR se afla printre putinele companii (daca nu chiar singura) care se va lista la Bursa si care si-a eficientizat deja managementul.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23020&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri