Investitorii din Statele Unite ale Americii (SUA) si Marea Britanie au fost principalii cumparatori ai obligatiunilor lansate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) in data de 28 februarie.

Structura investitorilor pe zone geografice a fost SUA - 42%, Marea Britanie – 35%, Europa – 18%, Asia - 5%.

“Ponderea investitorilor din SUA a scazut fata de emisiunea initiala cu 6 puncte procentuale, iar cea a celor din Marea Britanie a urcat cu 5%. In acelasi timp a crescut de la 2% la 5% procentajul investitorilor asiatici. Structura arata ca Romania inspira incredere pe din ce in ce mai multe piete. Se remarca de asemenea, cresterea ponderii investitorilor care cauta active sigure, pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, firmele de asigurari si bancile centrale”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi.

Din punct de vedere al tipului de investitori, ponderea cea mai mare o detin managerii de fonduri, cu 61% din total, dupa care urmeaza fondurile de hedging, cu 16%.

Categoria companii de asigurare, fonduri de pensii, banci centrale, a cumparat 15% din bonduri, iar bancile comerciale si investitorii retail si-au adjudecat 5% din titluri. Astfel, 3% din titluri au fost achizitionate de alti investitori.

“Prin aceasta emisiune, reiteram angajamentul nostru de a extinde baza de investitori pe toate continentele si suntem consecventi cu masurile pe care le-am luat in sensul extinderii maturitatii datoriei publice”, a afirmat ministrul Finantelor Publice.

Romania a redeschis, marti, emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%.

Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari.

Obligatiunile de pe piata americana au fost lansate in cadrul programului cadru de emisiuni de titluri de stat pe piata externa pentru perioada 2011-2013 (GMTN - Reg S/144A), aprobat de Guvern la mijlocul anului 2010, cu o valoare maxima de 7 miliarde Euro.

Emisiunea de pe piata americana, prima dupa 16 ani, a fost lansata la 31 ianuarie 2012 si a avut o valoare de 1,5 miliarde de dolari si o maturitate de zece ani. Cuponul a fost de 6,750% iar randamentul de 6,875%. Emisiunea a fost suprasubscrisa de 4,5 ori, valoarea ofertelor primite fiind de aproape 7 miliarde de dolari, reprezentand cea mai mare cerere manifestata pentru o tara din Europa Centrala si de Est.

Programul Ministerului Finantelor Publice pentru acest an vizeaza emisiuni de 2,5 miliarde de euro pe pietele externe.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Klaus Iohannis, despre Brexit: Mingea este clar in curtea britanicilor