Dupa aproape o luna de suspans, competitorii deja inscrisi in cursa pentru cumpararea CEC pot rasufla usurati. Autoritatile au schimbat modificarea. Aminarea a cazut si banca isi va continua procesul de privatizare
Comisia de privatizare a respins, joi, varianta aminarii cu doi ani a transferului de proprietate si a decis sa treaca la urmatoarea etapa, respectiv redactarea contractului- cadru si transmiterea catre participantii la licitatie. Pe lista participantilor la privatizarea CEC figureaza sase banci: National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen. Printre investitorii interesati s-a aflat si banca austriaca Erste Bank, care a cistigat intre timp privatizarea BCR, unde a platit 3,75 miliarde de euro

Mintea cea de pe urma

Pina la urma, autoritatile romane au plecat urechea la sfaturile expertilor care le-au atras atentia ca nu este bine sa intrerupa privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni. Chiar daca pretul oferit pe cea mai veche si populara banca din Romania se pare ca este departe de asteptarile Guvernului, recentul raport al Fondului Monetar International, dar si comisarul european pe probleme financiare, Joacquin Almunia, au recomandat partii romane sa vinda CEC conform procesului de privatizare deja demarat.

La inceputul acestui an, autoritatile au declarat ca este analizata posibilitatea aminarii privatizarii CEC cu aproximativ doi ani, una dintre cauze fiind reprezentata de sumele relativ mici inaintate de investitorii interesati la etapa ofertelor neangajante. S-au vehiculat diverse variante, de la implicarea BERD si IFC in privatizare pe modelul BCR pina la o recapitalizare a bancii in scopul cresterii cotei de piata. Pe de alta parte, un studiu recent al Creditanstald arata ca este discutabil daca statul roman ar putea obtine mai tirziu mai multi bani pe CEC daca aceasta va continua sa piarda cota de piata. Interesul investitorilor pentru CEC ar putea sa se reduca mai tirziu, datorita faptului ca gradul de saturatie al sectorului bancar este in crestere, avertizau specialistii austrieci.

Pretul si altele

Potrivit informatiilor disponibile, pretul oferit de competitori va conta cu 75% in grila de punctaj pentru departajare. Spre deosebire de situatia de la privatizarea BCR, unde pretul a fost hotaritor in alegerea cumparatorului, analistii bancari considera ca, in cazul CEC, strategia trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea creditarii in mediul rural. Reteaua bancii, cea mai extinsa din sistemul bancar romanesc, reprezinta cel mai important atu al CEC in fata concurentei. Exista o ratiune care justifica decizia Comisiei de privatizare. In masura in care Casa de Economii si Consemnatiuni nu poate concura cu celelalte banci, concurenta este acerba, apar probleme.

Spre exemplu, proprietarul, adica statul, ar trebui sa sustina banca. Faptul ca, spre deosebire de BCR, pretul are o pondere mai redusa in grila de punctaj indica faptul ca negocierile se vor purta si pe alte criterii. Poate fi vorba despre reteaua bancii din mediul rural pe care cistigatorul va trebui sa o mentina si sa fructifice acest avantaj important al CEC si in ce priveste creditarea si pentru absorbtia importantelor fonduri ale Uniunii Europene destinate agriculturii, de exemplu spune Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru al Finantelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri