Florina Vizinteanu (foto), 48 de ani, este director general in cadrul companiei BCR Asigurari de Viata. A fost unul dintre primii cinci angajati ai acestei companii, lansata in luna decembrie 2005, iar in acest moment, ca director general coordoneaza activitatea a peste 115 angajati si o retea de 800 agenti in intreaga tara.
Prima sa experienta pe piata fortei de munca a fost in perioada septembrie 1987 - ianuarie 1990 cand a lucrat ca economist stagiar, la Fabrica de Confectii din Calarasi. "Ca orice stagiar, am lucrat in mai toate zonele legate de activitati care puteau sa fie desfasurate de o posesoare a unei diplome de economist cu specializarea comert", explica Florina Vizinteanu. Desi a ales o cariera de economist, seful BCR Viata povesteste ca in tinerete si-a dorit totusi sa studieze istoria, artele plastice sau arhitectura.

"Cariera mea este strans legata de industria asigurarilor de viata. Am pornit de la sef serviciu marketing, in 1994, ajungand in 1998 director general. Din postura de director general, am dezvoltat din green-field, intr-o perioada de pionierat a industriei, compania Omniasig Asigurari de Viata. Incepand cu 2005 am dezvoltat, tot din green-field, BCR Asigurari de Viata. Pentru mine, a construi companii face parte din viata mea", spune Florina Vizinteanu.

Daca nu ar fi ales cariera de economist (a absolvit Academia de Studii Economice, facultatea de Comert, 1987), probabil ca ar fi urmat activitatile ce tin de implicare sociala, activitati pe care le desfasoara totusi si in prezent. "Imi place sa dezvolt actiuni caritabile, sa construiesc si sa administrez case pentru copii abandonati, sa sustin femeile abuzate de familie, sa contribui la educatia tinerilor, in spirit crestin. Societatea contemporana sufera de lipsa modelelor si valorilor morale. Copii traiesc in medii viciate si agresive pentru micuti, inca din frageda pruncie. Este nevoie, ca noi toti, sa contribuim cum putem, la asanarea morala a societatii noastre".

Ca pentru orice tanar, primele modele in viata pentru seful BCR Viata au fost parintii. "Educatia, primita in familie, m-a ajutat permanent, in viata. Am avut parte de o educatie solida, bazata pe principii si valori morale sanatoase, in plus, am fost educata si intr-un spirit elitist, in sensul bun al cuvantului. Educatia este cea care m-a sprijinit, in formarea ulterioara. Bineinteles ca de-a lungul timpului, am avut modele de urmat, personalitati cu care m-am intalnit sau nu, care m-au ajutat in dezvoltarea mea ulterioara".

De-a lungul carierei, asa cum ne povesteste Florina Vizinteanu, a trecut prin multe momente bune, dar, bineinteles, au fost si situatii mai putin fericite. Important este ca, pe cele bune sa le savurezi si sa te bucurie de ele, argumenteaza ea, iar momentele dificile, nu trebuie sa te copleseasca si sa-ti fie de folos, prin invatamintele pe care ti le dau.

Ea recunoaste ca absolvirea unei facultati, a fost o decizie foarte buna pentru cariera sa. "Trecerea printr-un mediu universitar, este foarte importanta, pentru dezvoltarea ulterioara ca adult, a oricarui tanar, care-si doreste o cariera, in orice domeniu, de la artistic pana la bussines. Educatia este foarte importanta, fara educatie, dezvoltarea ta ulterioara, este greu de realizat. Totdeauna am pus, la baza a tot ceea ce am facut munca, seriozitate si credinta", adauga managerul.

Intrebata despre cele mai importante realizari in plan personal, Florina Vizinteanu a subliniat ca principala realizare, pe langa aceea de a intemeia o familie, a fost de a deveni mama; fiica sa, Sinziana Laura Vizinteanu, de profesie grafician, fiind absolventa a Universitatii de Arta Bucuresti, si, in prezent, studenta la Universitatea de Teatru si film sectia Regie.

Ce ati sfatui tinerii care au acum in jur de 16-18 ani? "Dupa aproape o jumatate de secol, de viata, am convingerea ca pentru un tanar, este foarte important sa se formeze intelectual, sa se dezvolte ca bun crestin, sa puna pret pe cultura, familie, traditie, sa-si respecte parintii si stramosii, sa aiba aspiratii si teluri, sa-si urmeze visul. Varsta adolescentei este una dintre cele mai frumoase varste ale omului, trebuie sa ne bucuram de ea si sa o traim frumos".

"In 2012 nu este nimic inedit, ca in busines sa avem o prezenta feminina tot mai activa"
Este domeniul financiar o lume preponderent a barbatilor? Care sunt atuurile unei femei in lumea de business?
"Daca privim de la nivel de midle-management in jos, nu este o afirmatie valabila, pentru ca vom gasi suficient de multe doamne. De asemenea, daca ne cantonam in zona asigurarilor de viata, observam prezenta femeilor in conducerile asigurarilor de viata, primele doua companii din piata, insumand peste 50% cota de piata, fiind conduse de femei. In anul 2012 nu este nimic inedit, ca in busines sa avem o prezenta feminina din ce in ce mai activa. Atuurile femeii in busines sunt legate de instinctele ei profunde, date de capacitatea de a procrea, asa cum ale barbatilor sunt date de natura lor masculina, dar trebuie si unul si altul sa aiba calitatile necesare de a fi in bussiness. Asa ca nu putem sa facem o segregare sexista, atat un barbat cat si o femeie, daca au calitatile necesare, pot sa fie buni leaderi, buni manageri, buni antreprenori".
Ca sfat aveti pentru doamnele / domnisoarele care lucreaza in asigurari?
"Nu cred ca exista sfaturi legate strict de domeniul asigurarilor. Pentru o femeie, indiferent de zona in care lucreaza, important este sa-si pastreze feminitatea. De ce ma opresc la acest sfat? Pentru ca trebuie sa acceptam, ca pentru orice femeie, este importanta viata profesionala, dar mult mai importanta este familia, care ii da stabilitatea si echilibrul de care are nevoie pentru a se dezvolta frumos in cariera. In plus, exista o tendinta a femeilor, cu un anume grad de instruire, de a-si pierde din feminitate, odata cu cresterea in cariera", incheie Florina Vizinteanu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri