Gastronomia frantuzeasca este unica in lume si a evoluat de-a lungul secolelor in linie cu intamplarile politice si sociale care au marcat istoria acestui popor latin. Pentru francezi gatitul este o arta.

@Wall-Street Lunch este cel mai nou feature editorial Wall-Street.ro: interviuri acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai puternici oameni din businessul romanesc intr-un cadru informal si relaxat.


Cand l-am intrebat pe invitatul meu la pranz, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si seful CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, de ce a ales restaurantul Heritage pentru intalnirea noastra, mi-a raspuns ca este unul dintre putinele restaurante din Romania in care bucataria frantuzeasca se prezinta impecabil.

Restaurantul Heritage se afla pe strada Polona din Bucuresti, langa Gradina Icoanei si Parcul Ioanid, in fosta resedinta a familiei Tatarascu. Capul familiei, Gheorghe Tatarascu, a fost prim-ministru al Romaniei in perioada interbelica si seful delegatiei romane la Conferinta de Pace de la Paris, de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Superba vila de pe strada Polona a fost construita in anii 1920, in stil neobrancovenesc, iar in prezent atmosfera acelor ani este pastrata intacta in micul palat din centrul Capitalei. Restaurantul Heritage are patru saloane – Salonul Pianului, care este salonul principal, Salonul Tatarascu, fostul birou al primulului-ministru, Salonul Semineului Bleu si Salonul Terasa.

Radu Gratian Ghetea este unul dintre cei mai importanti bancheri romani, fiind una dintre primele voci din sistemul bancar care a cerut ca imprumuturile in moneda nationala sa fie incurajate.

El s-a nascut la data de 7 august 1949 in municipiul Roman si a absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti si apoi Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucuresti. Din mai 2007, Ghetea detine functia de presedinte al CEC Bank, cea mai mare banca aflata in portofoliul statului roman. Totodata, incepand cu 2000, timp de 11 ani, bancherul ocupa functia de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

In vasta sa cariera, Ghetea a mai fost presedinte al Consiliului de Administratie al Alpha Bank Romania, banca la care a activat timp de 13 ani ocupand importante functii de conducere (vicepresedinte, prim vicepresedinte). Inainte de revolutia din 1989, a ocupat mai multe functii in Banca Romana de Comert Exterior (viitoarea Bancorex), printre care sef serviciu Departament de Informatica sau director general, membru in Consiliul de Administratie si membru al Consiliului de Administratie al Bancii Anglo-Romane.

Rezervarea pentru pranz a fost facuta pentru Salonul Tatarascu din restaurantul Heritage, care are ca piesa centrala de decor un semineu monumental din piatra cu stema familiei – paunul.

Pe langa faptul ca restaurantul Heritage este unul in care bucataria din Franta exceleaza, Radu Ghetea a mai ales aceasta locatie si datorita radacinilor frantuzesti pe care le are.

Eu am niste afinitati frantuzesti. Detin o atestare documentara din 1697, un document emis de consilierul regal Charles d‘Hozier, prin care era innobilat un negustor in Carcassonne, un anume Jean Cazaban. Un urmas de-al lui, pe numele sau Francois Cazaban, a fost trimis in 1853 in Moldova, pentru a inspecta drumurile si podurile de atunci, el fiind inginer. Acesta a venit in Moldova alaturi de sotia sa si de cei patru copii“, a povestit Ghetea.

Acesta a mentionat cum sotia lui Francois Cazaban a murit, iar acesta a hotarat sa ramana in Moldova pentru a-si continua munca inceputa acolo. El s-a recasatorit cu o englezoaica, Pauline Walter, cu care a avut 11 copii.

„Unul dintre ei, o fata, pe numele ei tot Pauline s-a casatorit cu un batran industrias neamt, pe numele lui Haer. Au avut cinci copii, iar una dintre fetele lor a fost bunica mea”, si-a incheiat Ghetea povestea cu istoria familiei sale.

Bancherul a mentionat ca din familia Cazaban au iesit foarte multe personalitati, printre care Jules Cazaban, actor la Teatrul National Bucuresti, “cu aparitii extraordinare in Moartea unui comis voiajor sau in Take, Ianke si Cadir” sau Sorana Coroama-Stanca, regizoare si scenarista romana si sculptorul Ion Irimescu.

“Foarte multi dintre descendentii familiei pentru ca erau educati, fiind avocati, judecatori, procurori, militari, doctori sau lucrau in invatamant, erau considerati mica burghezie, iar mica burghezie a fost prigonita de sistemul comunist, astfel ca majoritatea au plecat in Franta, Statele Unite ale Americii, Canada sau Elvetia. Acum cinci ani am sarbatorit alaturi de membrii familiei 315 ani de atestare documentara la Carcassonne“, a precizat Ghetea.

De altfel, visul acestuia cand era adolescent era sa devina profesor de matematica, in niciun caz bancher, mai ales ca Radu Gratian Ghetea provine dintr-o familie de dascali.

Am vrut sa ma fac profesor de matematica, am absolvit facultatea de matematica. Insa, dupa ce am terminat anul trei a aparut o lege prin care in spiritul dezvoltarii Romaniei, printr-o deschidere mai mare catre vest, a creat primele centre de calcul de ramura”, a completat bancherul.

Ghetea a optat pentru sectia de cercetari operationale, iar dupa ce a terminat facultatea a primit repartitie guvernamentala la Centrul de Calcul al Ministerului de Finante. “Mai sus de atat erau trei pozitii la Ministerul Comertului Exterior”, isi reaminteste seful CEC Bank. In prima zi de munca, Ghetea a aflat ca va lucra pentru Banca Romana de Comert Exterior.

Moment in care discutia se opreste pentru cateva minute pentru ca a venit mancarea, iar ospatarul anunta ca primul fel este gazpacho cu sos de sfecla rosie, respectiv capsune si ca la baza exista caracatica cu cubulete de castraveti iar chipsul este din paine.

Dupa plecarea chelnerului, discutia a continut, Radu Ghetea povestind despre inceputul carierei sale.

“Eu aveam 23 de ani, iar lucratorii din Banca Romana de Comert Exterior erau pe la 40-45 de ani. Am intrat intr-un colectiv extraordinar de oameni care mi-au explicat ce se intampla intr-o banca. Eu am facut facultatea de matematica, ASE-ul, am un doctorat in economie, dar tot ce stiu am invatat de la oameni. Scoala m-a ajutat, matematica m-a ajutat sa-mi ordonez lucrurile, sa fiu analitic, la ASE am invatat economie, dar bankingul l-am deprins de la oameni. Am intalnit niste oameni extraordinari in Banca Romana de Comert Exterior, care ne-au adoptat pe noi tinerii cu mare bucurie, atunci respectul intre colegii de serviciu fiind deosebit. Daca acei oameni te adoptau erai un om facut, astfel nu ajungeai nicaieri de capul tau, pentru ca nici acum si nici atunci nu exista o scoala care sa te invete banking-ul real. Banking-ul se invata la birou zi de zi”, a aratat bancherul.

Nu a trecut mult timp, iar grupul de IT-isti din care facea parte Ghetea a reusit sa puna pentru prima oara pe calculator contabilitatea unei bancii, mai exact pe data de 7 iulie 1974.

Aceasta a fost intrarea mea in banking, pe usa calculatorului. Mi-a placut enorm, consider ca a fost o sansa fantastica ca intr-un timp foarte scurt sa invat ce inseamna o banca si o spun ca este o realitate: daca vrei sa pui ceva pe calculator trebuie sa intelegi perfect fenomenul economic si operatiunile in cadrul bancii”, a completat Ghetea.

Dandu-mi seama ca am alaturi de mine un pasionat de domeniul informatic, l-am intrebat pe presedintele Consiliului Director al ARB ce parere are despre acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) si daca internetul ar trebui sa fie reglementat.

“Prima oara cand am intrat intr-un contact direct cu reglementarea internetului a fost acum 10 ani. Pe atunci internetul era la inceput iar sistemul SWIFT, folosit de banci pentru transmisia de mesaje, si care este una dintre cele mai sigure platforme din lume, era in voga. Dar, odata cu extinderea sistemului SWIFT in toata lumea, tarile mai sarace au avut probleme in a-l implementa si au propus sa foloseasca platforma internet. Au fost foarte multe dezbateri si una dintre intrebarile care m-au socat a fost de ce nu trecem pe IP ca este mult mai ieftin. Raspunsul a fost simplu - daca se intampla ceva pe SWIFT, sistemul garanteaza ca nu s-a pierdut nicio operatiune, insa daca un mesaj se pierde pe internet, cui se vor adresa bancile? Intrebarea a ramas intr-o oarecare masura valabila si astazi”, a aratat presedintele CEC Bank.

Ghetea, care in prezent este presedinte onorific al SWIFT in Romania, spune ca in prezent produsele bancare nu mai pot fi concepute fara informatica. Bancherul recunoaste ca domeniul IT este un sport national in Romania si ca unii il folosesc in directii corecte, iar altii in scopuri “mai putin legale”.

Daca in 2000 nu se vorbea de creditarea persoanelor fizice de nicio culoare, cand s-a pus aceasta problema, nu toata lumea a putut sa aduca pachete informatice de la bancile mama. Dar informaticienii romani au facut lucruri competitive. De asemenea, cardurile au evoluat extraordinar. Romania are unul dintre cele mai performante sisteme electronice de plati, desi suntem aproape ultimii din Europa care au implementat unul”, a adaugat Ghetea.

Discutia este din nou intrerupta de catre sosirea felului doi: sufle de cartofi cu sos de scortisoara, obrajori de vitel si salata romana pentru Radu Ghetea si pentru mine somon ikarini cu sos pedrosionez (pe baza de vin), alaturi de ciuperci kingoister si piure de dovlec si piure de sfecla rosie.

In afara de informatica, cea mai mare pasiune a bancherului este pescuitul.
Ghetea a pescuit in toata lumea, in Delta Dunarii, in baltile din jurul capitalei, in Cancun, in Noua Zeelanda, in Dubai, in Alaska sau in Caraibe. Ca planuri de viitor isi doreste sa aiba fir intins in delta Amazonului si prin tarile nordice.
Din punct de vedere al capturii, Ghetea spune ca cel mai lung peste prins a fost un merlin alb de un metru si jumatate, iar cel mai greu un crap de 19,670 kg.

Am hobby-uri domestice si nu le-as numi deloc extravagante – nu joc golf, nu ma dau cu parasuta, nu schiez – imi place insa foarte mult sa pescuiesc, este o modalitate care ma relaxeaza extraordinar. In general, umblu dupa pescuit sportiv. Am pescuit in foarte multe locuri. Locul preferat ramane Delta Dunarii si am avut perioade cand mergeam de 6-7 ori pe an. Acum ma duc de 4-5 ori pe an, pentru ca a aparut un alt loc important, la Tancabesti, unde se pescuieste crap. Pescuitul inseamna multa stiinta, dar si mai mult noroc”, a punctat Ghetea.

Bancherul a precizat ca si-a dorit o viata intreaga sa pescuiasca in Alaska si a reusit, prinzand chiar un somon si un halibut.

Totusi, cel mai fericit moment petrecut la pescuit a fost in Caraibe, cand acesta prins un merlin alb de un metru si jumatate, un peste asemanator cu cel din romanul Batranul si marea de Ernest Hemmingway. Atat in Alaska cat si in Caraibe a fost impreuna cu sotia (nu si la pescuit) si cu nepotul sau de 12 ani, Mihai.
“Dorinta mea este sa mai prind unul si sa-l impaiez, pentru ca aceluia i-am dat drumul”, explica presedintele CEC Bank.

O alta mare pasiune a bancherului este gatitul, in conditiile in care la un sfarsit de saptamana cand nu este la pescuit petrece chiar si 10-12 ore in bucatarie. Ghetea recunoaste ca este un gourmand si ca mananca orice si ca cel mai mult ii place sa gateasca imam baialdi, un fel de musaca de legume cu umplutara facuta din ardei, ceapa si morcovi, reteta fiind invatata de la parinti.

„In general, cand faci mancare, trebuie sa te gandesti ce gusturi au persoanele pe care le asezi la masa. Ce ma incanta cel mai mult este faptul ca cei care ma apreciaza foarte des sunt cei doi nepoti, care nu pot fi acuzati niciodata de prefecatorie”, a mentionat Ghetea.

Legat de viitorul de dupa CEC Bank si ARB, bancherul spune ca si-ar dori sa faca o scoala de bucatari si apoi sa fie bucatarul-sef, eventual in propriul restaurant . Acesta recunoaste ca pana la varsta pe care o are nu a invatat sa faca foarte multe lucruri in afara de banking si ca doreste ca dupa retragerea din lumea bancara sa se ocupe doar de lucruri care ii fac placere cum ar fi continuarea unei cariere didactice.

Dupa ce nu voi mai fi in pozitia de CEO, voi ramane activ pentru ca este un lucru pe care il simt si il stiu. Lipsa de activitate ar insemna moarte sigura, nu pot sa stau, ma trezesc in fiecare dimineata la ora 6:30, indiferent la cat ma culc sau ce zi este sau daca este sarbatoare. Cred ca de aici a aparut si pasiunea pentru gatit, toata familia doarme si trebuie sa-ti gasesti o activitate. Mai am un hobby – care este aranjatul gradinii, am grija de plante, flori sau vie. Aceste activitati ma deconecteaza si gasesc solutii la toate problemele fara a ma gandi la ele neaparat”, explica Radu Ghetea.

A venit si desertul – prajitura cu ciocolata alba, cu chips din turta dulce, inghetata de portocale si spuma de scortisoara.

In privinta CEC Bank, a patra banca din Romania in functie de active, Ghetea a declarat ca viitorul suna bine si ca perspectivele urmatoarelor luni sunt favorabile, in conditiile in care unele dintre competitoare au ridicat piciorul de pe acceleratie.

“In acest moment, nu pot sa spun decat ca actionarul, care este singurul care decide, prin persoana presedintelul Basescu s-a exprimat de o maniera deosebit de clara avand in vedere viitorul apropiat al CEC. A fost un simpozion la BNR, iar domnul Mihai Ionescu de la ANEIR (Asociatia Exportatorilor si Importatorilor din Romania – n.r.) a spus ca se felicita ca s-a opus privatizarii CEC, iar domnul Basescu a precizat ca decizia ca CEC nu este de vanzare s-a luat la Consiliul Superior de Aparare al Tarii (CSAT)”, a concluzionat seful CEC Bank.

Dupa masa am luat si o cafea, iar Radu Ghetea a comandat una fara cofeina.

Restaurantul Heritage este ideal pentru a gusta savoarea unei cafele intr-o dupa-amiaza insorita de iarna. In finalul intalnirii am mai discutat despre planurile de viitor ale bancherului.

Radu Gratian Ghetea mi-a lasat impresia unui adevarat lider, care stie sa organizeze un colectiv si are abilitatea de a se impune in orice situatie.
Dar mai mult decat atat, in spatele imaginii de conducator, omul Radu Ghetea este o persoana calma, caruia ii place sa povesteasca si care, in ciuda statutului pe care il ocupa, nu vrea sa epateze. Caci, la finalul zilei, tot aprecierea celor dragi este cea mai importanta.



Restaurantul Heritage


Strada Polona nr. 19, sector 1, Bucuresti


Gazpacho cu capsune - sfecla rosie / Caracatita / Chips


Somon ikarimi / Ciuperci / Sherry PX

Obrajori de vitel / Crema de cartofi / Scortisoara


Prajitura de ciocolata / Chips din turta dulce / Inghetata de portocale


La Heritage un meniu complet de pranz costa 150 lei

Fotografii, de Mircea Dragos, fotografii-profesionale.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri