Amendamentul aprobat de Comisia de buget, finante si banci din Camera Deputatilor care limiteaza pragul de detinere la capitalul SIF de 1%, pentru persoanele care actioneaza in mod concertat a dus la deprecierea actiunilor la aceste societati pe piata de capital. Operatiunile cu cele cinci SIF-uri au insumat 30,4 milioane de lei, acoperind peste 70% din valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar indicele BET-FI a pierdut 2,78%.

„Era posibila o corectie si mai abrupta. Evolutia cotatiilor SIF demonstreaza o maturitate a investitorilor, care nu mai reactioneaza emotional la informatiile neconfirmate“, sustine presedintele companiei de brokeraj BT Securities, Rares Nilas.

„In principiu, nu trebuia sa existe nici un prag de detinere la capitalul SIF. Daca s-a hotarit ca este util acest prag, atunci trebuia sa se stabileasca de la inceput ca sint vizate si persoanele care actioneaza in mod concertat. Faptul ca se face acum aceasta clarificare este de natura sa influenteze negativ evolutia SIF“, afirma presedintele companiei de consultanta in investitii KTD Invest, Iulian Panait. El a adaugat ca evolutia cotatiilor va depinde de forma finala care va fi adoptata. „Aceasta poate impune vinzarea actiunilor sau numai suspendarea dreptului de vot, in cazul depasirii participatiei de 1% din capitalul SIF. Daca s-ar adopta a doua varianta, numarul persoanelor tentate sa vinda ar fi mult mai mic. Sint investitori care au cumparat numai pentru plasament, nu pentru a participa la adunarea generala a actionarilor si a vota“, a mai spus Panait. Oficialul KTD Invest a aratat ca, pe termen scurt, este posibil sa se inregistreze oscilatii ale preturilor.