Saptamana trecuta a avut o lichiditate in scadere cu 27% fata de precedenta. Valoarea totala a schimburilor a atins un nou minim saptamanal pe anul 2006 la nivelul de 158 milioane RON, media tranzactiilor per sedinta scazand la 31,6 milioane RON. Cel mai lichid blue-chip a fost in aceasta perioada Banca Transilvania.

Variatii nesemnificative pe indici

Toti indicii pietei au inregistrat evolutii foarte volatile in aceasta saptamana, dar fata de perioada precedenta, variatiile au fost de mica amploare.

Indicele BET a scazut cu 0,33% si isi mentine tendinta descendenta pe termen mediu, apreciaza analistii de la Intercapital SA. Indicele BET-Compozit a scazut nesemnificativ cu 0,04%, si aici tendinta pe termen mediu mentinandu-se descendenta. Indicele BET-FI a urcat cu 1,11% dupa ce SIF-urile au trecut printr-o perioada agitata.

Indicele ROTX listat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia celor mai puternice sapte companii de la BVB (BRD, TLV, RRC, SNP, IMP, BCC si ATB), a urcat cu 0,99%.

Piata a avut o evolutie echilibrata

In aceasta saptamana a existat un echilibru intre numarul emitentilor care au inregistrat cresteri (25) si numarul celor aflati la polul opus. Cei mai fericiti au fost actionarii societatii Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagra (EFO), cotatia acestui emitent urcand cu 18,64%, urmati de cei ai companiei Chimopar Bucuresti (CPR), cu un plus de 14,54%, si actionarii Sinteza Oradea (STZ) care au casigat 11,11%, procesul concentrarii actionariatului la acest emitent continuand.

Cele mai afectate de scaderi au fost companiile Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) cu un minus de 15%, urmata de Rolast Pitesti (RLS) cu un minus de 14,04% si Carbid-Fox Tarnaveni (CRB), care au pierdut 10,8%.

SIF-urile agita piata de capital

Dupa ce saptamana trecuta piata de capital a fost agitata de procesul in care este implicata conducerea Rompetrol Rafinare Constanta, in aceasta saptamana a fost randul SIF-urilor sa agite piata. Marti au crescut actiunile RRC cu mai mult de 10% (dupa ce luni RRC a fost suspendat de la tranzactionare), sub influenta respingerii de catre tribunal a cererii procurorilor de arestare a lui Dinu Patriciu. Miercuri a venit randul titlurilor SIF, care au crescut in medie cu 3%, pentru ca joi acestea sa fie suspendate din piata in urma comunicarii deciziei Parlamentului de a limita si la persoanele care actioneaza in mod concertat detinerea la o SIF la maximum 1% din numarul de actiuni emise. Celelalte titluri lichide ramase in piata au inregistrat scaderi semnificative, mai ales actiunile petroliere (SNP si RRC s-au depreciat cu mai mult de 4%), probabil din frica investitorilor ca aceasta decizie a Parlamentului va afecta intreaga piata. Astfel ca, in sedinta de vineri, titlurile SIF au reintrat la tranzactionare si au scazut puternic la deschidere, redresandu-se ulterior, comenteaza analisti de la SSIF Prime Transaction.

Pentru o saptamana, majoritatea analistilor se asteapta la o crestere a cotatiei pe segmentul petrolier, in special pe actiunile Rompetrol, mai ales dupa decizia de vineri a Tribunalului Bucuresti. In privinta SIF-urilor, previziunile sunt mai greu de stabilit, datorita sensibilitatii pietei in acest moment.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri