Statul nu este un debitor acceptat de bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) care ofera servicii de factoring, pentru ca disciplina de plata variaza si nu poate fi anticipata atunci cand se face analiza de risc, a precizat, intr-un interviu pentru wall-street.ro, Bogdan Rosu, presedintele Asociatiei Romane de Factoring (ARF).
Piata de factoring a inregistrat anul trecut o crestere de 43,5%, pana la un nivel de 2,58 miliarde euro, echivalentul a 2% din PIB.

„Furnizorii statului de produse si servicii ar dori sa apeleze la factoring, iar unii chiar reusesc intr-o anumita masura. Statul este un debitor acceptat, destul de delicat, pentru ca termenele de plata pe care le practica variaza foarte mult si nu pot fi anticipate corect din momentul in care se face analiza unui dosar. Chiar daca exista un termen de plata contractual, acesta de regula nu se accepta, astfel ca exista un apetit mai scazut pentru banci si IFN-uri sa finanteze creante unde debitor este statul”, a declarat Bogdan Rosu.

Acesta a mentionat ca exista contracte de factoring unde se finanteaza furnizorii statului, daca ca sunt acceptate in mod selectiv dupa o analiza serioasa. Totodata, statul cuprinde o plaja foarte larga de institutii – de la primarii, la spitale sau companii de stat.

“La spitale putem vorbi de intarzieri de ordinul a catorva luni, intrucat fondurile depind de niste sume bugetare. Este binecunoscut cazul producatorilor si distribuitorilor de medicamente care asteapta banii de la casa de sanatate de mai bine de un an”, a completat presedintele Asociatiei Romane de Factoring.

Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, declara la inceputul lunii ianuarie, pentru wall-street.ro, ca Romania a incheiat 2011 cu un deficit de pana la 4,4% din PIB, in linie cu tinta stabilita cu Fondul Monetar International (FMI), pentru ca au trebuit sa fie platite o serie de arierate, dintre care peste 1,4 miliarde lei in domeniul sanatatii.

Costurile pe care le oferim clientilor au componenta de risc inclusa. Cu cat este un risc mai mare, cu atat costul creste. Ce inseamna risc mai mare de neplata? Daca finantezi o factura cu un termen de plata de 30 zile, te expui 30 de zile. Daca finantezi una pe o perioada de 180 zile multe lucruri se pot intampla in acea perioada. Multe firme debitoare pot intra in incapacitate de plata”, a aratat Rosu.

Factoringul este un contract comercial de creditare la care participa o banca sau o institutie financiara nebancara in incasarea de facturi, denumita factor, si o companie, denumita aderent. Aderentul urmareste sa-si incaseze facturile inainte de termenul de scandenta, iar factorul urmareste sa obtina un castig, de regula un anumit procent din facturile pe care le deconteaza in avans. In activitatea de factoring este implicat si beneficiarul (clientul) care va fi notificat ca trebuie sa plateasca factura la scadenta factorului.

Crestere de 10-15% a pietei de factoring

Presedintele ARF estimeaza ca in 2012 piata de factoring va inregistra o crestere de 10%-15%, dar ca evolutia va depinde foarte mult de ce se intampla din punct de vedere fiscal, dar si in ceea ce priveste exporturile.

Scaderea CAS este o masura asteptata de toata lumea, masura va reduce povara fiscala asupra firmelor si va creste puterea de cumparare pentru consumatori. De asemenea, evolutia factoringului va depinde foarte mult de ce se intampla in agricultura, daca vom putea exporta surplusul de produse agricole”, a explicat Bogdan Rosu.

Comparativ cu 2010, factoringul intern a avut o crestere de 49,5%, in timp ce factoringul extern (de export si import) a urcat cu 25,5%.

Potrivit ARF, 40% dintre firmele care au apelat la produsele de factoring in 2011 au cifra de afaceri sub 5 milioane de euro, 27% intre 5 și 50 milioane de euro, iar 33% peste 50 milioane de euro.

“In mod traditional, factoringul este preferat de intreprinderile mici si mijlocii (IMM), pentru ca le acorda un acces rapid la finantare. Pe de alta parte, faptul ca factoringul mai implica si monitorizarea riscului, administrarea debitorilor sau colectarea creantelor a facut ca marile companii sa-si externalizeze aceste departamente", a precizat Rosu.

In ceea ce priveste, domeniile de unde provin firmele care au apelat cel mai mult la factoring, companiile din zona de constructii si lemn (inclusiv infrastructura) au cesionat 21,15% din totalul creantelor gestionate in 2011, peste 20% a venit din zona de metale, chimicale si reciclare, 11,52% din auto si echipamente (inclusiv piese), 10,16% din zona bunurilor de larg consum, iar 9,5% din agricultura si industria alimentara.

ARF ii are ca membrii pe BCR, BRD, Banca Transilvania, Eximbank, IFN Next Capital Finance, ING Commercial Finance, RBS Bank Romania, Raiffeisen Bank, Romfactor si UniCredit Tiriac Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri