Reglementarile Basel III privind capitalul bancilor, care vor intra in vigoare din 2013, sunt restrictive si ar putea determina scaderea interesului institutiilor de credit privind finantarea IMM-urilor, astfel ca trebuie reanalizate, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, informeaza Mediafax.
"Acordul de capital este (...) foarte restrictiv in ceea ce priveste asumarea de riscuri de catre banci, si exista pericolul sa scada foarte tare apetitul bancilor pentru creditarea IMM-urilor. Mai precis, se considera ca un credit acordat unui IMM trebuie ponderat cu risc 100%, fapt care inseamna automat atragerea de mai mult capital de la actionari si noi, comunitatea bancara europeana, si vorbesc in cunostinta de cauza, pentru ca reprezint Romania si la Federatia Europeana a Bancilor, dar si comunitatea bancara din Romania, este ingrijorata de aceasta problema", a afirmat Ghetea la un seminar pe tema agriculturii.

El a mentionat ca au fost facute demersuri la Parlamentul European si Comisia Europeana privind modificarea Basel III.

"Suntem in contact continuu cu Banca Nationala a Romaniei, suntem in contact noi intre noi bancile comerciale, sa vedem care este modalitatea pentru a nu se crea aceasta situatie neplacuta, in care apetitul pentru creditare ar putea scadea", a mai spus Ghetea.

Noile reguli privind adecvarea capitalului bancilor, prevazute in acordul Basel III, vor fi implementate treptat la nivel international incepand de anul viitor.

Modificarile presupun cerinte minime mai stricte privind adecvarea capitalului de rezerva la activele ponderate la risc, scopul noilor reguli fiind o mai buna pregatire a sectorului bancar la noi socuri, precum criza financiara mondiala din 2008-2009.

Implementarea Basel III va impune bancilor sa constituie rezerve de capital comun de 4,5% din activele ponderate la risc (fata de 2% sub incidenta Basel II) si o rata a rezervelor de capital de rang intai de 6% (de la 4%). In plus, noile reguli presupun constituirea unei rezerve obligatorii de conservare de 2,5%. Totodata, bancile ar putea fi obligate sa constituie rezerve suplimentare de capital de 2,5% in perioade de crestere sustinuta a creditarii, la discretia autoritatilor nationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri