Mult asteptata fuziune dintre Alpha Bank si EFG Eurobank, actionarul principal a Bancpost, care ar fi creat a treia banca ca marime din Romania si cea mai mare din Europa de Sud-Est, este pe cale sa fie anulata, din cauza impactului restructurarii datoriilor Greciei asupra institutiilor de credit.
Motivul este invocat de catre Alpha Bank, consiliul bancii urmand sa organizeze o adunare generala a actionarilor (AGA), unde va propune revocarea deciziei de fuziune adoptata pe 15 noiembrie 2011.

In schimb, EFG Eurobank, prin vocea unui bancher din cadrul institutiei de credit, considera ca fuziunea ar fi fost benefica pentru ambele parti, “dar daca Alpha Bank nu mai vrea, nu se poate face o casatorie cu forta”.

In Romania, mariajul dintre Alpha Bank Romania si Bancpost ar fi creat o banca cu active de 30 miliarde lei, care s-ar fi plasat intre primele trei institutii de credit locale alaturi de BCR si BRD.

Nu este inca oficial ca fuziunea a cazut, vom avea un raspuns dupa AGA convocata de Alpha Bank. In Romania nici nu am declansat procesul de fuziune pentru ca asteptam un raspuns final de la Atena. In cadrul grupului nostru, perceptia a fost ca din punct de vedere strategic fuziunea are rost. Bancile se vor descurca in continuarea asa cum au facut-o pana acum”, a precizat, pentru wall-street.ro, Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost.

Fuziunea dintre cele doua banci a intrat in impas in luna ianuarie a acestui an, cand Alpha Bank a anuntat ca nu mai poate indica un calendar exact al procesului de fuziune dintre cele doua banci si ca alte informatii vor fi oferite de indata ce situatia economica se va stabiliza.

Grecia a trecut de curand printr-o conversie de obligatiuni cu scopul de a-si reduce datoria cu peste 100 miliarde euro, iar pierderile celor doua banci au crescut semnificativ comparativ cu nivelul estimat la incheierea acordului de fuziune.

Expunerea Alpha Bank pe datoria de stat a Greciei este la jumatate fata de cea a EFG Eurobank.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, declara anul trecut ca fuziunea dintre Alpha Bank si Bancpost este benefica pentru sistemul bancar romanesc, intrucat o banca mare si puternica poate acorda mai multe credite si poate oferi depozite mai sigure.

Desi majoritatea specialistilor din piata bancara spun ca fuziunile dintre banci sunt inevitabile in aceasta perioada, pana in prezent nicio institutie de credit nu a facut vreun pas clar in aceasta directie.

Sistemul bancar a inregistrat anul trecut o pierdere de aproape 430 milioane lei, in conditiile in care in 2010 rezultatul negativ a fost de 516 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri