Leul va pierde teren in raport cu euro si dolarul in perioada urmatoare, dar “deprecierea va fi controlata de banca centrala”, a spus Theodor Stolojan, liderul grupului PDL din Parlamentul European.
“Fundamentele economice ale Romaniei mentin o presiune in directia deprecierii leului. Faptul ca leul are perioade mari de stabilitate este legat de alti factori decat cei economici: de miliardele de euro care intra si ies speculand diferentele de dobanzi. Bancile se imprumuta de la Banca Centrala Europeana cu 1% si, desigur, este foarte avantajos sa imprumute Guvernul Romaniei cu 6-7%, dupa care, bazandu-se pe stabilitatea cursului, valorifica imediat castigul pe piata”, a explicat fostul premier, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

In opinia sa, evolutia cursului de schimb nu are nicio legatura cu faptul ca investitorii ar avea o opinie nefavorabila legata de marirea salariile bugetarilor. „Daca ne uitam la fundamentele economiei romanesti, trebuie sa intelegem ca dinamica leuluiui este stabilita de piata si urmarita atent de catre banca nationala. Romania are in continuare un deficit de cont curent, chiar daca s-a redus foarte mult. Are o inflatie care in prezent e mai apropiata de nivelul din zona euro, dar ca regula generala este deasupra. Daca judecam dupa aceste coordonate, ar trebui sa avem o depreciere continua a leului”, a spus Stolojan.

Referinta anuntata de Banca Nationala a Romaniei a urcatcu 1,11 bani, la 4,3783 lei/euro, si a atins un nou maxim istoric, iar potrivit dealerilor banca centrala a continuat sa intervina indirect, in prima parte a zilei, pentru a tempera deprecierea leului, si a readus cotatiile sub 4,38 lei/euro.

Precedentul record pe cursul oficial de schimb a fost atins la 30 iunie 2010, cand euro a fost la 4,3688 lei.

Potrivit lui Theodor Stolojan, faptul ca leul este, in general, stabil fata de alte valute se datoreaza intrarilor de capital strain, care “din pacate, sunt mai putin legate de oportunitatile de investitii in sectorul real din Romania, ci mai mult de specularea diferentelor intre nivelul dobanzilor din Romania si cele din alte piete”. “Vedem in balanta de incasari si plati miliarde de euro care se plimba, care intra si ies din Romania. Practic, un dute-vino prin depozite. Miliarde de euro care sunt atrase in Romania ca urmare a diferentialului de dobanzi”, adauga europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan.

Totusi, problemele economice ale Romaniei nu au legatura cu inflatia ori cu evolutia cursului de schimb. “Pe fundamente economice, nimeni nu trebuie sa se mire daca leul se depreciaza atata timp cat o tara intreaga produce dezechilibre ale contului curent si o inflatie mai mare decat cea din zona euro. Ceea ce ne ajuta, totusi, sunt aceste intrari de capital, care au fost speculative in ultimii ani.

Care sunt, de fapt, problemele economice ale Romaniei din prezent? Va intra Romania in recesiune tehnica? Cum vor creste salariile bugetarilor? Care este viziunea lui Theodor Stolojan despre situatia bancilor si a investitiilor straine directe? Aflati in interviul complet acordat Wall-Street.ro, care va fi publicat luni dimineata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri