Indemnizatiile brute, maturitatile si rascumpararile platite clientilor de catre companiile de asigurari din Romania, atat pentru asigurarile generale cat si cele de viata, s-au redus anul trecut la 4,840 miliarde de lei (1,142 miliarde de euro), cu 11,53%, comparativ cu anul 2010 - 5,471 miliarde de lei, desi afacerile au scazut de doua ori mai putin.
Societatile de asigurari au platit, in 2011, indemnizatii brute totale de aproape 4,840 miliarde lei, nivel in scadere nominala cu 11,53% fata de anul anterior, cand volumul acestora depasea 5 miliarde lei.
Defalcat, indemnizatiile brute platite in baza contractelor de asigurari generale s-au ridicat la aproximativ 4,2 miliarde lei, valoare in scadere cu 12,78% comparativ cu 2010. Printre cele mai mari scaderi pe acest segment le-au inregistrat companiile Platinum (-66%), FATA Asigurari (-65%), Eureko (-36%), Allianz-Tiriac (-24%) si BCR Asigurari, respectiv Asirom (-19%). Au existat si companii care au platit insa mai mult asiguratilor, precum Carpatica (+22%) sau Astra (+16%). In acelasi timp, nivelul indemnizatiilor brute si maturitatilor aferente asigurarilor de viata au totalizat peste 656 milioane lei, inregistrand o scadere de 2,6% fata de anul anterior (673 milioane lei).

"Este normal sa existe o scadere a despagubirilor deoarece si piata a scazut, odata cu subscrierile companiilor de asigurari. Ceea ce este important de observat este daca ritmul de scadere al subscrierilor a fost mai mare sau mai mic decat cel al subscrierilor. Pe de alta parte, despagubirile vin la plata de cele mai multe ori cu intarzieri de peste sase luni, iar pe carte verde poate sa dureze si pana la doi ani", a declarat Viorel Vasile, managing partner al Safety Broker.

La companiile mentionate mai sus, si nu numai, valoarea subscrielor nu a cunoscut insa un ritm de scadere atat de pronuntat. De exemplu, in cazul Allianz variatia valorii primelor intre 2011 si 2010 a fost de -13%, la Asirom de +41%, iar la BCR Asigurari de -15%. Cu toate acestea scadere primelor este consecinta unei concurente acerbe intre jucatorii din piata, atat pe segmentul auto cat si pe cel de locuinte. De altfel, companiile de asigurari au redus substantial preturile anul trecut, in fuga dupa cota de piata. Acest lucru le-a adus mai putini bani, in special pe segemtnul auto, in conditiile in care in 2012 limitele de despagubire in caz de accident au crescut la 1 milion euro pentru pagube materiale si la 5 milioane euro pentru vatamari corporale. Volumul primelor subscrise din polite RCA a scazut in 2011 cu 17%, pana la 2,1 miliarde de lei.

"Pe RCA exista deja o tendinta de crestere a tarifelor in acest an, mai ales in contextul cresterii limitelor de despagubire, iar in privinta CASCO, cel putin pe segemntul corporate, cred ca scaderile vor continua si in perioada urmatoare. Cred totusi ca logic ar fi sa se dubleze pretul acestor polite, deoarece riscurile au crescut", a adaugat Viorel Vasile.

Potrivit cifrelor centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), volumul total al primelor brute subscrise s-a situat, anul trecut, la peste 7,9 miliarde lei, nivel care arata o scadere nominala de 4,30% comparativ cu subscrierile de 8,3 miliarde lei aferente anului 2010. La sfarsitul anului 2010, piata de asigurari inregistrat o scadere a subscrierilor de 6,36% comparativ cu 2009.

Primele brute subscrise in 2011 pe segmentul asigurarilor generale au depasit 6,2 miliarde lei, in scadere nominala cu 6,53% fata de totalul de 6,6 miliarde lei aferent anului 2010, in timp ce primele subscrise pe asigurari de viata au totalizat peste 1,74 miliarde lei, in crestere nominala cu 4,6% comparativ cu 1,66 miliarde lei cu un an in urma. Asigurarile de tip Casco, cele de raspundere civila auto si asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale detin, impreuna, 84,8% din volumul total al primelor subscrise pentru asigurari generale, iar pe segmentul de viata, politele traditionale si cele cu componenta investitionala de tip unit-linked detin, cumulat, 96,82% din totalul subscrierilor.

Asigurarile de viata si cele pentru locuinte au fost cele mai dinamice segmente ale pietei de asigurari, in anul 2011, si au contribuit semnificativ la atenuarea ritmului de scadere a volumului total de prime brute subscrise la nivelul intregii industrii de asigurari.

Astfel, In timp ce clasele de asigurari auto au pierdut din cota detinuta in 2010, de la 74,51% la 65,72% in 2011, cea a asigurarilor de incendiu si alte calamitati naturale reprezenta, la sfarsitul lui 2011, peste 19% din totalul pietei de asigurari generale. Aceasta evolutie a subscrierilor pe clasa asigurarilor de incendiu si calamitati a fost sustinuta de dinamica primelor brute subscrise pentru asigurarile de locuinte. La sfarsitul anului trecut, erau in vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurari facultative pentru locuinte si mai mult de 574.000 de polite obligatorii.

Volumul de prime brute subscrise pentru asigurarile de locuinte, facultative si obligatorii, se ridica la aproape 676,6 milioane lei, in crestere cu 66,8% fata de nivelul de 405,7 milioane de lei inregistrat in 2010. Asigurarile facultative pentru locuinte au generat un volum de prime brute subscrise de 641,2 milioane de lei, nivel in crestere cu 70,5% fata de 2010. Subscrierile aferente politelor obligatorii pentru locuinte s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% fata de anul precedent.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri