Bancile romanesti sunt inca in epoca pietrei. Nu ne referim aici la costuri, ci la servicii. Daca in Franta, de pilda, banca la care ai contul stie ca in data cutare iti serbezi ziua de nastere iti si trimite o felicitare acasa. Mai stie de asemenea ca tu iti faci concediile pe Riviera franceza si, inainte de doua saptamani de concediu, te poti trezi cu un telefon in care sa fii intrebat daca nu vrei o finantare pentru concediu. In Romania n-o sa vezi asa ceva prea curand(oare?!), desi anul viitor, teoretic, vom fi stat membru al UE. Dimpotriva, veti vedea, intr-un alt articol, ca exista banci care nici macar nu te anunta ca ai de platit un comision de care nu stiai. Dar are, in schimb, grija sa-ti ia respectiva taxa.

Modul in care iti alegi banca cu care lucrezi va conta foarte mult pentru ceea ce se cheama istoricul relatiei cu banca, pe baza caruia iti vei putea lua un imprumut sau accesa alte produse. Ideea de a nu lucra cu o singura banca pe motiv de prudenta e proasta. Multi spun si acum Nu-mi plasez banii la o singura banca fiindca daca da faliment, raman pe drumuri. Asta e o tampenie, fiindca sunt multe banci serioase, pe care numai ca ar putea da in viitorul apropiat faliment nu le poti banui. Si pe urma, cu cat rulezi mai multi bani printr-o banca, cu atat mai mult vei putea avea o pozitie privilegiata in relatia cu respectiva banca.

Dar, cum ne alegem banca? Principalele criterii sunt legate de cat de cunoscute si extinse sunt, de oferta lor de produse si servicii, de modul in care stiu sa-si respecte clientii, dar si de sericiile inovatoare, precum accesul conturilor de la distanta (prin calculator-internet banking sau telefon-mobile banking).

Serviciile bancare, un indicator care tinde sa bata numarul de filiale

E important sa ai banca aproape de casa sau de servici, insa tot mai mult conteaza si cum esti tratat de consilieri. Nu poti cere unei banci cu sute de unitati sa aibe servicii perfecte peste tot, de aceea s-ar putea uneori sa fiti dezamagiti de unii consilieri. E totusi foarte important sa stii ca esti clientul unei banci de incredere si la care ajungi rapid. In contrast, bancile mici chiar nu ar avea nici un motiv pentru a nu fi cat mai dragalase cu cei carora le trec pragul. Pacat insa ca la acestea ajungi destul de greu si nu de oriunde, insa ele se extind cu repeziciune.

De aceea, o tendinta tot mai accentuata din partea bancilor este de a ajunge prin alte mijloace la clientii lor: reprezentantii bancilor sau intemediari vin la tine acasa sa-ti ofere serviciile, iti trimit o scrisoare, iti dau un telefon sau un e-mail. in plus, tot mai multe servicii bancare se pot accesa prin internet sau telefon: iti poti deschide depozite, poti face transferuri, schimburi valutare, plata facturilor, transferuri de bani, verificarea contului, alimentarea cardului etc.

Poti lucra cu banca ta si daca te afli in strainatate?

E important sa stii daca serviciile bancii pentru care ai optat sunt disponibile si prin acces la distanta, daca n-ai timp sa ajungi la banca sau cand esti plecat din oras sau din tara. Nu intotdeauna ai timp dupa serviciu sa iti platesti facturile si e bine sa stii ca, odata ajuns acasa, te poti aseza in fotoliu si, cu ajutorul mouse-ului, iti rezolvi toate platile. in plus, tranzactiile pe internet sunt mai ieftine decat la ghiseu. Sunt banci care ofera facilitati de plata prin SMS, ori au servicii de internet banking, cu acces 24/24 la cont.

Reteaua de ATM-uri conteaza

Daca sunteti un utilizator frecvent al cardurilor, e bine sa va uitati si cat de extinsa e reteaua de bancomate a bancii pe care o alegeti. Se stie ca daca bancomatul nu este al bancii emitente, comisionul va fi aproape dublu. De asemenea, e bine sa fiti atenti si la tipurile de carduri emise de banca. De exemplu, daca banca emite si plasticuri pentru plati pe Internet sau cu care sa-ti faci cumpararturi in strainatate etc. VISA de pilda este un card acceptat de orice bancomat, in vreme ce Mastercard nu este sustinut de toate bancile. Cel mai ieftin tip de card este VISA Electron (card neembosat), care insa nu permite uzul pe internet. In plus, bazele de date VISA sunt frecvent tinta hakerilor, asa ca ne putem trezi cu conturile de card golite, in timp ce reprezentantii VISA aplica politica strutului. Cat de sigure sunt aceste carduri ramane in continuare un mister.

Unul dintre cele mai riguroase criterii: taxele si comisioanele

Pana la urma, cel mai important este cat iti ia banca din bani la tranzactiile facute. in fond sunt banii tai si, dincolo de reteaua de unitati ori de ATM-uri, cand e vorba de banii tai, trebuie sa te comporti cu prudenta. E bine sa verifici si existenta si nivelul comisioanelor si dobanzilor. Chiar daca teoretic fiecare vrea dobanzi cat mai mici, un nivel prea redus al acestora, poate indica si o stare de sanatate proasta a bancii. De pilda, notarul unei banci cunoscute pentru creditele mici cu care opereaza pe piata imi spunea ca au probleme cu resursele atrase, neexcluzand iesirea de pe piata din Romania in urmatorii doi ani, daca situatia nu se remediaza.

Apoi, de regula o dobanda suspect de mica ascunde niste comisioane exagerat de mari. Asa incat nu uitati de regula dobanzilor: adunati si comisioanele, pentru a vedea cat ai de platit in final.

Pe cand servicii dedicate clientilor fideli si dobanzi personalizate?

Ai stat la o coada de o jumatate de ora, iar cand ai ajuns la ghiseu, ai fost trimis in alta parte? ti s-a intamplat sa stai de vorba cu cate o blonda care habar nu avea pe ce lume traieste? Ai fost jignit de catre un functionar care incerca sa-si explice ca albul e de fapt negru si invers? E clar, nu aceea e banca de care ai nevoie. Nimeni nu vrea ca bancherul sa iti ia mana intr-a lui si sa-ti sopteasca in ureche ce dobanzi mici are el, ci sa te trateze cu respect si chiar sa simuleze un comportament prietenos. Cu timpul, si bancile romanesti vor fi nevoite sa procedeze ca in Vest. Sa ofere adica servicii dedicate clientilor fideli si sa perceapa dobanzi personalizate.

Oare ce banca romaneasca se apropie de ceea ce visam noi? Sau care e cea mai departe de realitate? Doar clientii bancilor poti spune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri