Omul de afaceri Nelu Iordache a incheiat, prin firma sa de constructii, Romstrade, un acord de principiu cu actionarii ABC Asigurari pentru preluarea a 98,57% din titlurile asiguratorului, la un pret de 6,69 milioane de euro, potrivit Mediafax.
Actionarii asiguratorului vor discuta oferta Romstrade in data de 6 aprilie, cand este programata o sedinta AGA, al carei convocator include o informare privind oferta de cesiune actiuni ABC Asigurari Reasigurari SA.

Transferul actiunilor ABC se va efectua la un pret de 4,5 euro/titlu. Valoarea nominala a unei actiuni este de 10 lei/titlu.

Titlurile vor fi vandute de opt din cei zece actionari persoane juridice ai companiei, care cumulat detin 81,73% din capitalul social, alaturi de 163 actionari persoane fizice, ale caror pachete insumeaza 16,84% din capital.
Cel mai mare actionar al asiguratorului este Hidroconstructia Bucuresti - 55,22%, care va incasa 3,75 milioane de euro, alaturi de Iridex Group Import Export SRL - 17,6% si Apasco SA - 4%.

De asemenea, Iridex Grup Constructii SRL detine 2,23% din capitalul asiguratorului, Energoconstructia - 1,46%, Proimsat SA - 0,91%, Emivas Cons SRL - 0,15% si Apa Proiect SRL - 0,14%.

In actionariatul ABC Asigurari sunt prezenti si Cominco SA - 0,34% din capital si Frigotehnica SA - 0,23%, care nu se regasesc insa pe lista celor care au notificat intelegerea cu Romstrade SRL privind vanzarea titlurilor.
Din randul celor 163 persoane fizice, cele mai semnificative participatii sunt detinute de Cristian Pascu, Florin Pascu si Corneliu Pascu, ale caror pachete au o pondere de 10,08% din capital. Cei trei vor incasa aproape 685.000 euro de la Romstrade in urma vanzarii actiunilor.

Infiintata in 1997, ABC Asigurari practica numai asigurari generale.

In iunie 2000, Hidroconstructia a intrat in actionariatul asiguratorului, iar doua luni mai tarziu sunt cooptate patru firme de constructii (Iridex Group, Energoconstructia, Stizo si Frigotehnica) si salariati ai acestora.

Societatile Cominco, Apasco, Imsat si Emivas Cons au intrat in actionariatul ABC in intervalul 2001-2002.

In iunie 2007, Phoenix Holdings, unul dintre cei mai mari asiguratori din Israel, a anuntat ca a semnat o intelegere cu actionarii ABC Asigurari pentru cumpararea a 60% din actiuni pentru suma de 5,3 milioane de euro.

Pe langa acest acord, Phoenix a incheiat o alta intelegere cu Hidroconstructia care i-ar fi permis sa preia inca 15% din actiunile ABC in termen de doi ani, la pretul initial.

Doua luni mai tarziu, in august 2007, presedintele Consiliului de Administratie al ABC Asigurari a declarat ca Hidroconstructia si Phoenix au renuntat la tranzactie, pe fondul opiniilor diferite ale celor doua parti privind dezvoltarea asiguratorului roman.

In 2010, ABC Asigurari a subscris prime de 18,15 milioane de lei, in crestere 6,5% fata de 2009, iar profitul net a scazut cu 83,5%, la 39.765 lei.

Cea mai mare parte a veniturilor din subscrieri a provenit din polite CASCO - 6,92 milioane de lei, urmate de RCA - 5,68 milioane de lei si incendiu si alte calamitati naturale - 2,74 milioane de lei, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Anul trecut, piata asigurarilor generale si de viata a scazut cu 4,3%, la 7,95 miliarde de lei, rezultat influentat de reducerea veniturilor din polite generale cu 6,5%, la 6,21 miliarde de lei, potrivit CSA.

Cu afaceri estimate la 200 milioane de euro pentru 2012, Romstrade SRL este una din cele mai importante societati ale grupului de firme controlat de omul de afaceri Nelu Iordache.

Anul trecut, afacerile companiei au avansat cu peste 30%, de la 134,4 milioane euro in 2010, pe fondul contractelor de lucrari de infrastructura adjudecate, dar si imbunatatirii incasarilor de la autoritatile contractante.

Din grupul de firme controlat de Nelu Iordache face parte si operatorul aerian low cost Blue Air.
Afacerile consolidate ale grupului Romstrade s-au situat in 2011 la aproape 500 milioane euro, de la 400 milioane euro in anul anterior.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri