Analistii Erste si Raiffeisen anticipeaza ca BNR va reduce, in sedinta de joi, 29 martie, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5,25%, potrivit unor note prezentate vineri de cele doua banci austriece, noteaza Mediafax.
In plus, Raiffeisen crede ca Banca Nationala va cobori dobanda si la sedinta din 2 mai, cu inca 0,25 puncte, la 5%, daca situatia de pe pietele externe nu se va deteriora semnificativ.

Erste noteaza ca succesul licitatiei de obligatiuni cu maturitatea la trei ani efectuata joi de Ministerul Finantelor se datoreaza atat asteptarilor investitorilor privind reducerea dobanzii de politica monetara, cat si aprobarii, de catre board-ul FMI, a celui de-al patrulea raport de evaluare a acordului cu Romania.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni cu scadenta reziduala de trei ani, respectiv in aprilie 2015, de 1 miliard de lei, suma egala cu valoarea indicativa, la un randament de 6,16%. Valoarea subscrierilor a fost de 2,482 miliarde lei.

Boardul FMI a avizat miercuri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de aproximativ 500 milioane euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde euro.

Erste anticipeaza ca randamentul platit de Romania pentru obligatiunile cu maturitatea la cinci ani va scadea la 6,4% pana in luna decembrie, de la 6,5% in prezent.

Raiffeisen noteaza ca reducerea dobanzii de politica monetara la sedinta Consiliului de Administratie al BNR de la sfarsitul lunii martie nu va avea efecte semnificative asupra dobanzilor de pe piata interbancara sau randamentelor obligatiunilor de stat, doarece nivelurile actuale din piata reflecta deja aceasta decizie.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale de la inceputul acestui an, in sedintele Consiliului de Administratie din ianuarie si februarie. Dobanda cheie este acum la minimul istoric de 5,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri