Aproape 4 din 5 romani (78%) afirma ca persoanele cele mai afectate de problema datoriilor sunt acelea care au o situatie financiara dificila, cauzata de pierderea locului de munca, reducerea salariului, reducerea venitului pe gospodarie, imbolnavire, accidente sau alte evenimente neprevazute, se arata intr-un studiu realizat de TNS CSOP, la cererea KRUK International.
Alte persoane prinse in spirala datoriilor sunt cele care au luat credite fara sa aiba posibilitatea de a le achita, care si-au supraestimat posibilitatile sau care au sperat la imbunatatirea situatiei lor materiale.

Daca ar intra in spirala datoriilor, 63% din romani ar cauta un sfat pentru rezolvarea problemei la familie sau la partenerul de viata, iar 22% ar prefera sa se descurce pe cont propriu. Barbatii (24%) inclina mai degraba decat femeile (21%) spre varianta sa se descurce singuri, la fel si persoanele peste 55 ani (29%).

Cei mai tineri (cu varste intre 18 si 34 ani) apeleaza mai degraba la sprijinul familiei (67%, fata de celelalte grupe de varsta). Aproape jumatate dintre respondenti cred ca cei aflati in datorii ar vrea sa le achite, insa nu gasesc o solutie pentru a face acest lucru. Daca ar avea chiar ei datorii excesive, 51% din respondenti ar incerca sa le plateasca cat mai curand posibil, cautand eventual surse alternative de bani.

Potrivit studiului, daca ar fi contactati de companiile de colectare, aproximativ 84% dintre romani ar cere explicatii de la reprezentantii companiei respective privind modalitatea prin care pot sa-si solutioneze problema datoriilor.

Cei mai multi dintre respondenti - 41% - au spus ca persoanele cu datorii asteapta din partea companiilor de colectare posibilitatea de plata a datoriilor in rate a caror valoare sa fie pe masura situatiei bugetului familial. Aproape 35% dintre respondenti cred ca persoanele cu datorii asteapta in primul rand intelegere si ajutor in gasirea unei solutii de plata a datoriilor.

“Cand cer un sfat in privinta problemei datoriilor de la partenerul de viata sau de la familie, cel mai adesea oamenii nu inteleg ca acestia au acelasi nivel de educatie, experienta de viata si lipsa de cunostinte financiare ca si ei. De aceea, se pot genera confuzii si pot primi sfaturi gresite. Este bine sa se ceara sfatul unui specialist, care are o vasta experienta si administreaza mii de cazuri cu probleme de plata a datoriilor”, se arata in comunicatul KRUK International.

Totodata, plata utilitatilor, creditele bancare in general si ratele la credite ipotecare sunt principalele motive pentru care romanii ajung sa se simta coplesiti de datorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri