Valoarea activelor fondurilor mutuale va depasi, la finele acestui an, nivelul de 200 de milioane de euro, pe fondul cresterii numarului de societati de administrare a investitiilor (SAI) si a listarii de noi emitenti pe piata de capital.

Potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), activele totale administrate de SAI in luna decembrie 2005 au atins valoarea de 436,9 milioane de lei (120,7 milioane de euro, la cursul mediu anuntat de Banca Nationala a Romaniei pentru 2005). In 2005, o serie de modificari legislative au frinat activitatea SAI. Ma astept ca ritmul de crestere a pietei pentru acest an sa fie superior celui inregistrat anul trecut, a adaugat Dan Nicu, presedintele UNOPC, in cadrul unui seminar organizat de Finmedia.

Domnia sa a mai spus ca principala problema cu care se confrunta managementul SAI este numarul restrins de instrumente de plasare a sumelor atrase de la clienti. Ultimii ani au adus cresteri semnificative ale pietei de capital, dar numarul emitentilor a ramas practic acelasi. Pe de alta parte, emisiunile de titluri de stat au lipsit cu desavirsire, fapt ce ingreuneaza activitatea managerilor de fonduri, a mai spus presedintele UNOPC.

Randamente bune

La finele anului 2005, cifrele UNOPC arata ca pe piata de profil isi desfasurau activitatea 26 de fonduri mutuale. In perioada 1 ianuarie-3 martie 2006, Indicele Fondurilor Mutuale (IFM) s-a majorat cu 2,82%. Au avut randamente foarte bune fondurile pe actiuni Intercapital cu 8,73%, Napoca - 8,29%, Omninvest - 8,25%, Oportunitati Nationale - 7,20% si Active Dinamic - 7,13%. In 2005, cele mai bune randamente le-au inregistrat fondurile pe actiuni Omninvest (54,28%), Napoca (38,70%), Intercapital (36,09%) respectiv fondurile diversificate BCR Dinamic (33,38%) si Transilvania (30,66%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri