In medie, romanii au investit in fondurile mutuale doar patru euro, pe cand in Ungaria media este de 450 de euro
Increderea romanilor in fondurile de investitii a crescut, dar este nevoie de o mai mare diversitate a acestora. Industria FDI are nevoie de o piata bursiera mult mai stabila si cu mai multi emitenti. La acest moment, fondurile mutuale reprezinta doar 1 la mie din PIB.

Perspectiva integrarii in Uniunea Europeana se face simtita si pe piata de capital din Romania. Foarte putin insa, pentru ca investitiile romanilor pe piata de capital sunt inca la ani-lumina chiar si fata de ultimele tari venite in UE.

Nu de putine ori, analizele efectuate au ca termen de comparatie situatiile prin care au trecut tarile central-europene in momentul pre si post aderare. Fondurile de investitii au inceput sa creasca in ultimii ani, insa evolutia este una timida. Cresterea s-a datorat in primul rand depasirii momentului FNI, investitorii capatand din ce in ce mai multa incredere in Organismele de Plasament colective.

De 110 ori mai putin decat ungurii

Daca la capitolul incredere, datorita unei mai mari transparente, dar si unei mai bune informari a potentialilor investitori, situatia evolueaza pozitiv, nu acelasi lucru se poate spune despre puterea investitionala. Comparatiile cu tarile central-europene ne situeaza pe ultimul loc atat ca suma, cat si ca portofolii. Valoarea activelor totale ale fondurilor de investitii au crescut an de an, ceea ce indica potentialul ridicat pe care il are piata. Dar "investitia medie pe persoana, de doar 4 euro, ne situeaza mult in urma investitorilor din statele din regiune", a declarat Cosmin Paunescu, director general adjunct SAI KD Investment Romania. Fata de cei 4 euro pe care si-i permite investitorul roman, in Ungaria nivelul de investitii depaseste 450 de euro, in Cehia 350 si in Polonia 205 de euro. Sumele sunt mai mult decat graitoare.

Fondurile mutuale, doar 1 la mie din PIB

Pe de alta parte, dezvoltarea fondurilor de investitii necesita si o piata de capital puternica. "Trebuie intr-adevar sa recunoastem evolutia pozitiva pe care fondurile mutuale o au in ultimii ani", a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei buget-finante a Senatului, "dar este bine sa recunoastem ca ele reprezinta doar 1 la mie din PIB, ceea ce face din aceste organisme un segment irelevant la nivelul economiei nationale.

"Majoritatea partilor implicate in piata de capital recunosc importanta cresterii si stabilitatii Bursei de Valori Bucuresti, pentru a putea sustine mult mai eficient industria acestor fonduri". "O piata bursiera dezvoltata are nevoie de investitori institutionali puternici", a declarat la randul sau Septimiu Stoica, presedintele Consiliului de Administratie al BVB. "Administrarea profesionista a fondurilor creeaza presiuni asupra pietei pentru o crestere a transparentei pe aceasta piata, dar si pentru diversificarea instrumentelor tranzactionate, in special a celor derivate", a adaugat Stoica.

Perspectivele pietei sunt imbucuratoare

Valoarea activelor fondurilor mutuale va depasi, la finele acestui an, nivelul de 200 milioane de euro, pe fondul cresterii numarului de Societati de Administrare a Investitiilor (SAI) si a listarii de noi emitenti pe piata de capital, a declarat presedintele UNOPC, Dan Nicu. Potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), activele totale administrate de SAI in luna decembrie 2005 au atins valoarea de 436,9 milioane de lei (120,7 milioane de euro, la cursul mediu anuntat de Banca Nationala a Romaniei pentru 2005).

"In 2005, o serie de modificari legislative au franat activitatea SAI. Ma astept ca ritmul de crestere a pietei pentru acest an sa fie superior celui inregistrat anul trecut", a adaugat Nicu. El a mai spus ca principala problema cu care se confrunta managementul SAI este numarul restrans de instrumente de plasare a sumelor atrase de la clienti.

"Ultimii ani au adus cresteri semnificative ale pietei de capital, dar numarul emitentilor a ramas practic acelasi. Pe de alta parte, emisiunile de titluri de stat au lipsit cu desavarsire, fapt ce ingreuneaza activitatea managerilor de fonduri", a mai spus presedintele UNOPC. La finele anului 2005, cifrele UNOPC arata ca pe piata de profil isi desfasurau activitatea 26 de fonduri mutuale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri