Competitia dintre banci va deveni tot mai stransa pana in 2010 in Romania, iar cea mai mare provocare cu care se vor confrunta bancile va fi adaptarea continua la schimbare, releva un studiu al Economist Intelligence Unit, comandat de SAP, citat de Rompres.

Analiza studiului arata ca, pentru 33% dintre persoanele chestionate, adaptarea continua la schimbare va fi cea mai mare provocare cu care se vor confrunta bancile pana in anul 2010. Pentru 21% dintre cei chestionati, exploatarea oportunitatilor de crestere pe pietele emergente este, de asemenea, una dintre cele mai importante provocari pe care bancile le vor experimenta in urmatorii cinci ani. 18% dintre participantii la sondaj sustin ca dinamismul in adoptarea inovatiilor este un alt 'test' pe care bancile il vor avea de trecut pana in 2010.

Alti factori importanti care preocupa institutiile financiare sunt gradul de pastrare a clientilor vechi si castigarea de noi clienti, controlul costurilor, randamentul investitiilor in tehnologie, respectarea principiilor de guvernare corporatista, precum si managementul resurselor umane si, in special, retinerea angajatilor talentati.

In ceea ce priveste transformarea modelelor de business, 60 la suta dintre participantii la studiul Economist Intelligence Unit - 'Business 2010: Financial services' - sunt de parere ca adoptarea unor noi modele de afaceri va constitui principala sursa pentru obtinerea de avantaje competitive, mai mult decat dezvoltarea de noi produse si servicii.

IT-ul va face diferenta dintre banci

Unul dintre factorii cu cea mai mare influenta asupra inovarii si transformarii modelelor de afaceri este tehnologia. Circa 84% dintre participantii la studiu considera astfel ca IT-ul va constitui un element crucial pentru adaptarea continua si rapida a modelelor de afaceri si pentru implementarea unor strategii de succes. Alti 59% dintre repondenti sunt de parere ca rolul IT-ului va fi sa intareasca avantajele competitive, mai mult decat sa conduca la simpla eficientizare a costurilor.

In privinta instrumentelor tehnologice, de care bancile vor avea cea mai mare nevoie, in urmatorii cinci ani, pe primul loc se afla sistemele pentru managementul datelor si analize (68%), urmate de utilizarea tehnologiilor mobile (23%) si a tehnologiilor de ultima ora, precum RFID (patru procente) si nanotehnologii (trei procente).

Referitor la aspectele pe care IT-ul trebuie sa le imbunatateasca pana in anul 2010, pe primul loc se afla disponibilitatea informatiilor necesare la momentul potrivit (63%), asigurarea accesului la informatii oricarui angajat (22%) si raportarea instantanee a alertelor, in cazul unui incident (15 la suta).

SAP ofera solutii software pentru afaceri, avand in prezent peste 29.800 de companii in peste 120 tari. SAP Romania s-a infiintat in 2002, activitatea sa fiind concentrata pe vanzari si marketing precum si pe dezvoltarea versiunilor localizate ale solutiilor SAP. In 2004, SAP a avut o cota de piata de 24,2 la suta si peste 145 clienti in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri