Daca contractul futures ofera multe posibilitati de tranzactionare, optiunile pe contracte futures multiplica oportunitatile. In acest moment in care Bursa de Valori se afla in plina degringolada, ele constituie o modalitate ieftina de acoperire a riscurilor de portofoliu.

Optiunile futures sunt: flexibile, fiindca indiferent de evolutia pretului ajuta la realizarea obiectivelor de tranzactionare si a managementului riscului; multifunctionale, investitorul care nu si-a format o opinie privind evolutia preturilor, putand profita de modificarea volatilitatii pietei sau de trecerea timpului pana la scadenta; ofera castiguri nelimitate prin asumarea de riscuri limitate, cumpararea unei optiuni limitand expunerea la pretul (prima) platit(a); standardizate, regulile specifice unei burse oferind un grad mare de siguranta, eliminandu-se riscul de neplata al contrapartii. "Ele reprezinta o alternativa eficienta pentru managementul riscului, cat si pentru speculatie, explica Sebastian-Claudiu Cretu, trader la Vanguard. Singura variabila a acestor contracte o constituie prima, care reprezinta pretul platit de cumparator vanzatorului pentru ca acesta din urma sa-si asume un anumit risc".
Optiunea ofera dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau vinde un contract futures la un pret predeterminat in orice moment in cadrul unei perioade specificate de timp (scadenta).

Aceasta inseamna ca optiunea poate fi exercitata in orice moment al existentei ei, chiar si in ziua in care a fost cumparata. In piata la termen de la Sibiu, la fel ca la toate marile burse, scadentele sunt trimestriale: martie, iunie, septembrie si decembrie.

Daca detii o optiune ai dreptul - dar nu si obligatia - de a cumpara sau vinde contractul futures suport la un pret specificat pentru o perioada limitata de timp. Daca vinzi o optiune esti obligat sa vinzi sau sa cumperi contractul futures suport la pretul predeterminat daca optiunea este exercitata de cumparator.

Doua tipuri de optiuni

Exista doua tipuri distincte de optiuni: PUT si CALL. Daca cumperi o optiune PUT, ai dreptul sa iei o pozitie de vanzare (short) pe contractul futures suport. O optiune CALL ofera dreptul la o pozitie de cumparare (long) a contractului futures de la baza optiunii. Ceea ce este important de retinut este ca optiunile PUT si CALL sunt contracte complet separate si distincte care ofera drepturi diferite, nefiind parti opuse ale aceleiasi tranzactii.

"Optiunile reprezinta o solutie eleganta pentru acoperirea riscului (hedging), atat a unui portofoliu de actiuni sau contravaloarea unui import sau export, precizeaza Cretu. De exemplu, un investitor care detine 1.000 de actiuni SNP poate sa cumpere o optiune (echivalent a 1.000 actiuni SNP) PUT sau sa vanda o optiune CALL".i

La randul ei, Mirabela Coos, de la Broker Cluj, considera ca, "pe langa tranzactionarea de contracte futures, hedgingul poate fi realizat, intr-o maniera ceva mai sofisticata, cu ajutorul optiunilor. Astfel, investitorul din piata spot va putea fie sa vanda optiuni CALL, la un pret de exercitare care sa-i asigure protejarea portofoliului din piata spot, fie sa cumpere optiuni PUT, astfel incat o eventuala prabusire a cotatiilor sa-i permita sa vanda oricand, pana la scadenta, contracte futures la un pret care-i protejeaza portofoliul". Pretul platit de cumparator pentru o optiune se numeste prima. Ea este singura trasatura variabila a optiunii si depinde de conditiile pietei ca volatilitatea, durata pana la scadenta etc. Ceilalti termeni ai optiunii sunt predeterminati, inclusiv lunile de contract si pretul de exercitare. "In momentul de fata, piata optiunilor nu este foarte lichida. Hedgerii prefera folosirea contractelor futures in detrimentul optiunilor deoarece posibilitatea gasirii unei contrapartide avantajoase este redusa, spread-urile dintre cerere si oferta fiind foarte mari, considera traderul de la Vanguard. O crestere a lichiditatii pietei options va putea fi realizata in momentul in care hedgerii ar alege intr-un procent mai mare optiunile sau clientii riscofobi de pe futures vor opta pentru pozitii de cumparare pe options".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri