Paritatea euro/dolar a stagnat la 1,19 dolari

De mai bine de o luna, paritatea euro/dolar stagneaza in jurul pragului de 1,19 dolari, in timp ce de la inceputul anului se inregistreaza un minim de 1,1820 si un maxim de 1,2340 dolari.

Investitorii internationali lasa impresia ca se tem sa acorde mai mult credit uneia dintre cele doua monede, preferand sa se miste in functie de declaratiile oficialilor Bancii Centrale Europene si ale Rezervei Federale americane.

La mijloc se afla dobanzile de pe cele doua maluri ale Atlanticului, ecartul dintre cea americana comparativ cu cea din euro-zona fiind destul de mare, 4,50% fata de 2,50%. Fed este deja pregatita sa majoreze, din nou, la sfarsitul lunii dobanda de referinta la 4,75%, analistii considerand ca pana la jumatatea anului este posibila o crestere pana la 5%.

De altfel, cresterea de anul trecut a dolarului a fost sustinuta de majorarea constanta a dobanzii de referinta, care de la 1% in iunie 2004 a urcat in decembrie 2005 la 4%. Insa, atunci cand este cazul, piata isi reaminteste nelinistita de uriasele deficite americane. Astfel, deficitul comercial al SUA a atins in ianuarie un nou record istoric, de 68,5 miliarde dolari, iar cel bugetar a urcat la 119,19 miliarde dolari, in aceeasi luna.

Si, cu toate aceste date negative, euro a urcat saptamana trecuta doar pana aproape de 1,21 dolari, vineri paritatea fluctuand intre 1,1861 si 1,1926 dolari, moneda americana beneficiind de informatiile pozitive venite de pe piata muncii, unde au fost create in februarie 234.000 noi locuri de munca. Perspectivele mai bune ale dolarului, calmarea pretului materiilor prime energetice si posibilitatea ca Banca Japoniei sa renunte la politica restrictiva a dobanzii, care se situeaza aproape de 0%, au adus o scadere insemnata a pretului unciei de aur. Astfel, dupa ce la inceputul saptamanii uncia urcase aproape de 570 dolari, vineri seara ea a coborat la Londra la 435 dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cursul leu-euro, la minimul ultimelor doua saptamani
Setari Cookie-uri