Sa spunem ca am nevoie urgent de 3.500 de euro. Ce alternativa de imprumut bancar ar fi mai avantajoasa pentru mine? Un credit de nevoi personale sau un card de credit? Vom vedea ca, desi dobanzile la un card de credit sunt mai mari decat la un imprumut obisnuit, cu un card poti iesi mai ieftin, pentru ca poti rambursa lunar doar dobanda aferenta sumelor utilizate, nu si o parte din banii imprumutati. Dar pana la urma tot va trebui sa dam inapoi toti banii imprumutati, insa toti speram ca luna viitoare sau la anul sa avem mai multe venituri. Atentie! Daca te hotarasti sa-si iei un card, ai mare grija cand iti retragi banii de la bancomat. Mai nou, hotii pandesc la ATM-uri si-i ataca pe cei care au retras sume mari. A patit-o o prietena.

Daca veti obtine aceasta suma printr-un credit de nevoi personale, veti avea de platit lunar o rata de aproximativ 300 RON. Calculul a fost efectuat pentru o dobanda de 10,5%/an. Desi dobanzile la cardurile de credit sunt mult mai mari, suma pe care o veti plati lunar este, de asemenea, mult mai mica. La o dobanda de 25%/an, daca retrageti de pe cardul de credit suma de 3.500 euro, veti avea de platit in prima luna 72,91 euro, adica 262,5 RON. Acest de-al doilea calcul a luat in considerare o suma minima de plata formata doar din dobanzi.

Asadar, daca veti dori sa rambursati pentru aceeasi valoare a creditului o suma cat mai mica, puteti opta linistit pentru un card de credit. Nu trebuie sa uitati insa ca suma platita lunar la cardul de credit din exemplul anterior reprezinta numai dobanda, iar in cele din urma veti fi nevoit sa achitati si creditul utilizat, de 3.500 euro. Prin plata ratei de 300 RON de la creditul de nevoi personale achitati atat dobanda, cat si o parte din creditul utilizat. In concluzie, daca vreti sa amanati cat mai mult plata creditului, in speranta ca mai tarziu veti da o spargere la banca sau, mai bine, veti obtine un serviciu cu un salariu mult mai mare alegeti un card de credit. Dar numai daca nu este vorba de imprumuturi cu valori foarte mari.

Nu e de neglijat nici faptul ca, in afara de imprumutul propriu-zis, cu un card ai acces si la alte servicii avantajoase, unul dintre ele fiind posibilitatea de a plati facturile direct de la bancomat, fara sa mai astepti la coada la ghisee. Ca sa nu mai amintim de siguranta conferita de un card in fata hotilor de buzunare, posete sau portofele, precum si lejeritatea de a efectua platile la comercianti direct cu cardul, fara sa ai portofelul sau buzunarele pline de bani.

Atentie mare la hotii de la bancomate!

O prietena imi povestea recent ca in urma cu o luna firma la care lucra a hotarat sa-i livreze salariul pe card. In ziua de salariu, ca tot romanul, s-a dus la bancomat sa-si scoata o mare parte din banii de pe card, pentru a-si plati datoriile. Nici nu s-a gandit sa pateasca ceva, mai ales ca bancomatul respectiv se afla intr-o incinta bancara (de tipul 24 de ore), in care se intra doar pe baza cardului. Dupa ce a iesit insa, nu a apucat sa faca nici 100 de metri ca hotii i-au smuls poseta si dusi au fost cu toti banii. Au stat la panda in fata bancomatului si au vazut-o, prin geam, ca a retras banii.

Topul bancomatelor

In Ghidul Cardurilor Nr. 5, pagina 18, la Topul ATM-urilor a aparut o greseala pe care o corectam acum. Numarul ATM-urilor pe care CEC le are in prezent este de 137, si nu de 1.000. CEC-ul se afla astfel pe locul 7 in acest top.

Asadar, topul ATM-urilor, la 15 februarie 2006, arata astfel:

1. BCR 1.034
2. Raiffeisen 739
3. BRD 630
4. Bancpost 500
5. Banca Transilvania 358
6. HVB- Tiriac 250
7. CEC 137
8. Unicredit 55
9. Banca Romaneasca 43
10. Alpha Bank 42
11. Volksbank 33
12. Finansbank 31
13. Piraeus Bank 31
14. Procredit 17
15. ABN Amro 15
16. Emporiki Bank 14
17. Daewoo Bank 10
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri