Cumpararile de valuta, bagate la gramada cu alte incasari
Ieri, Banca Nationala a scos la iveala un alt "instrument-surpriza" prin care urmareste sa influenteze nivelul cursului valutar. Este vorba de lipsa de comunicare. Daca pana acum oficialii BNR au avertizat ca nu vor mai anunta niveluri ale cursurilor pe care Banca Centrala le apara, nici nu vor mai comenta cumpararile masive de valuta pentru a nu da o mana de ajutor speculatorilor, de ieri, Banca Centrala a trecut sub pavaza tacerii si nivelul cumpararilor de pe piata.

"O serie de informatii au fost considerate confidentiale de catre directia de politica monetara din cadrul BNR", explica Mugur Stet, purtatorul de cuvant al bancii, cea mai recenta decizie a BNR. In mod paradoxal, este vorba de date care apareau in vechile comunicate, deci nu erau considerate secrete in trecut. Insa, in cel mai recent comunicat al bancii privind rezervele internationale se arata ca intrarile in vistieria BNR au insumat peste 1,4 miliarde euro numai in luna februarie, fara a se mentiona cat au fost cumpararile efective. Daca se ia in calcul faptul ca, anul trecut, Banca Centrala n-a incasat mai mult de 300 milioane de euro pe luna din dobanzi si comisioane plasate in strainatate, rezulta ca aceasta ar fi cumparat cantitati de valuta de pana la 1,1 milioane de euro, mult mai mari fata de cele 600 de milioane de euro anuntate de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la finele lui februarie.

Eficienta unei astfel de masuri este pusa de dealeri sub semnul intrebarii pentru ca datele veneau oricum cu pana la o luna intarziere si abia daca reuseau sa explice cum a evoluat cursul intr-o anumita perioada. "Datele le foloseam pentru cultura noastra personala. Am incercat sa facem modele prin care sa previzionam evolutia cursului, dar nu s-au potrivit cu realitatea", explica dealerul unei banci. Alti jucatori de pe piata valutara sustin ca datele veneau prea tarziu oricum si ca presupunerile cum ca BNR s-ar ascunde in spatele bancii "X", cumparand masiv valuta sunt mult mai utile. Cert este ca politica mai restrictiva de comunicare din partea BNR creeaza si mai multa incertitudine. Cei care nu intuiau nici pana acum incotro va evolua cursul vor avea si mai mult de pierdut, in timp ce jucatorii care anticipau cu succes evolutia cursului si miscarile BNR vor avea si mai mult de castigat, sustin dealerii bancilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri