Fara suficiente instrumente de plasare a banilor, administratorii cauta stimulente noi de crestere a pietei
Lipsa instrumentelor de plasare a investitiilor tine piata fondurilor la dimensiune redusa. Administratorii incearca sa atraga clientii cu produse personalizate sau specializate.

Cinci euro. Atat a investit in medie, anul trecut, fiecare roman in fonduri mutuale. Din nou grosul economiilor s-a dus in depozite bancare, desi a fost depasita bariera psihologica a scandalurilor in care au fost implicate, in trecut, aceste entitati financiare. Acum, piata fondurilor de investitii se impiedica de obstacole legislative. Regulamentul nr. 15/2004 privind functionarea societatilor de administrare a investitiilor a impulsionat aparitia unor noi administratori, insa nu a rezolvat aspecte legate de clasificarea fondurilor.

Pe de alta parte, lipsesc acte normative care pot stimula activitatea fondurilor mutuale, precum legea pensiilor private, a obligatiunilor ipotecare sau o lege care sa aduca titlurile de stat la Bursa. Consecinta? Oferta saraca pe care societatile de administrare a investitiilor (SAI) o pot prezenta investitorilor. Principala problema cu care se confrunta managementul SAI este numarul restrans de instrumente de plasare a sumelor atrase de la clienti, declara presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), Dan Nicu. El adauga ca disparitia, practic, a emisiunilor de titluri de stat ingreuneaza activitatea managerilor de fonduri. Cu toate acestea, Dan Nicu se asteapta ca, in 2006, ritmul de crestere al pietei sa fie superior celui din 2005. Totusi, nu ne putem astepta la investitii spectaculoase in fonduri mutuale. Reprezentantul UNOPC estimeaza ca, la sfarsitul anului curent, valoarea activelor fondurilor va trece de 200 de milioane de euro. La finele lui 2005, valoarea totala a activelor a fost de aproximativ 121 de milioane de euro. Specialistii mizeaza foarte mult pe cresterea numarului societatilor de administrare a investitiilor si pe listarea de noi companii la Bursa.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23175&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri