Prin noua lege, refinantarea se poate face doar printr-un nou credit ipotecar
Un act normativ nou condamna la disparitie notiunea de credit imobiliar, modificand-o si pe cea de credit ipotecar. In plus, din 2007 ar putea deveni operational conceptul de mortgage insurance, o asigurare suplimentara a creditului ipotecar reducand avansul la 10%-15%.

Prin noua lege a creditului ipotecar (nr. 34/2006), publicata in Monitorul Oficial saptamana trecuta, notiunea de credit imobiliar dispare de pe piata. Ea fusese eliminata oarecum prin ultimul set de norme de creditare emise de BNR, care ingloba cele doua tipuri de finantari pentru locuinte intr-o singura notiune: credit pentru investitii imobiliare. Cea mai importanta modificare adusa de aceasta lege vizeaza accesul nerezidentilor la cumpararea de imobile pe baza unui astfel de imprumut. In plus, actul normativ subliniaza ca prin credit ipotecar nu se poate refinanta decat un alt credit ipotecar. Un al doilea credit, de nevoi personale, chiar daca a fost folosit pentru renovarea locuintei, nu poate fi refinantat tot cu ajutorul creditului ipotecar, spune Ana Cernat, director credite Domenia Credit.

Vechea disputa legata de inscrierea ipotecii pe un bun viitor (pe o casa in constructie), in urma unei legi care a blocat jumatate de an piata constructiilor pe credit, este partial rezolvata acum. Noile prevederi impun doar notarea autorizatiei de constructie la Biroul de Carte Funciara pentru inscrierea ipotecii. Totusi, legea proprietatii ramane in vigoare, iar ea solicita si incheierea unui proces verbal de receptie intre primarie, antreprenor si beneficiar. In acest context, judecatorii pot aplica una dintre cele doua legi la alegere. Finantatorii sunt insa de parere ca legea creditului ipotecar, fiind una speciala, ar trebui sa aiba intaietate in ochii judecatorilor. Legea nr. 34 reglementeaza si posibilele cesiuni de creante. Singura problema este data de faptul ca legea securitizarii creantelor, cu care trebuie corelate amendamentele din Legea nr. 34, nu a primit inca girul parlamentarilor

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23173&shift=1

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Idea Bank intra pe piata creditarii ipotecare: ce produs ofera
Setari Cookie-uri