Presedintele BVB a declarat, pentru Rompres, ca obiectivele bursei pentru anul 2006 vor fi stabilite riguros in luna aprilie, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, dar ca printre acestea figureaza dublarea valorii tranzactiilor fata de 2005, listarea unor mari companii si introducerea instrumentelor financiare derivate.

Potrivit Rompres introducerea noilor produse financiare ar putea avea loc in doua moduri - prin fuziunea cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu BMFMS si utilizarea Casei de Compensatie din Sibiu sau, daca fuziunea nu va avea loc, prin eforturile proprii ale BVB, a precizat Stoica.

Acesta a aratat ca BVB este pregatita sa tranzactioneze prin eforturi proprii instrumentele financiare derivate si ca se afla in proces avansat de realizare a infrastructurii software necesara pentru aceste noi produse.

BMFMS este prima bursa din Romania in care s-au tranzactionat contracte futures si optiuni, iar in prezent este singura entitate autohtona reglementata, supravegheata si autorizata sa organizeze si sa administreze piete pentru tranzactionarea instrumentelor financiare derivate.

Primele contracte futures au fost admise la tranzactionare in luna iulie 1997. De atunci, gama produselor puse la dispozitia investitorilor s-a extins permanent astfel ca pe piata la termen a BMFMS se tranzactioneaza 16 contracte futures si 16 contracte tip options avand ca activ suport contractele futures.