Sunt asa numitele banci virtuale, care lucreaza cu bani cât se poate de reali, amenintând pozitia institutiilor clasice. Avantajul bancilor virtuale este acela ca, neavând de întretinut o structura stufoasa, au comisioanele la jumatate din cele ale bancilor clasice.

Mai mult, tranzactiile se fac din fotoliu, clientii nefiind întâmpinati de fata acra a vreunui functionar plictisit, ca sa nu mai spunem de faptul ca si tranzactiile au loc în timp real. Cu un singur click si la costuri mult mai mici decât cele clasice, poti trimite sau primi bani din toata lumea, sau face cumparaturi cu cardul. Bancile virtuale dau pâna si credite sau carduri recunoscute universal. Totul e sa stii de existenta lor.

Cum sa trimiti virtual niste bani reali?

Exista câteva sute de banci virtuale în lume, dar foarte putine lucreaza cu România. Una dintre ele este Moneybookers.com. Compania, un intermediar de plati aflat sub jurisdictia legilor din Marea Britanie, permite oricarui detinator de email sa faca plati online în timp real. Sistemul functioneaza aproape ca Western Union. Dupa ce te înregistrezi, primesti un cod de validare, dupa care esti admis în sistem.

Imediat dupa acceptare, esti autorizat sa trimiti online bani, în baza unor parole de acces (pentru securizarea tranzactiei). Comisioanele sunt la circa jumatate din nivelul celor bancare sau alte companiilor de transfer rapid.

Cei de la Moneybookers.com tin si o evidenta exacta a tuturor tranzactiilor clientilor, iar de ceva vreme încoace au încheiate parteneriate cu diverse magazine online, unde clientii beneficiaza de reduceri la plati.

Problema este ca banii se tranfera prin intermediul unui cont virtual, denumit œdepozit electronic de baniœ, in care trebuie sa ajunga banii nostri dintr-un card sau dintr-un cont bancar. Despre cat de sigura este aceasta procedura pentru fiecare dintre noi... Pe site-ul moneybookers scrie ca œBanii dvs. sunt oricând rambursațiœ.

Prezintă Moneybookers siguranță?

Absolut, sustine comapania:

œMoneybookers este înregistrată la Autoritatea Serviciilor Financiare (FSA) din Marea Britanie. Legislația FSA menționeză că Moneybookers trebuie să se supună întregului set de obligații cu privire la administrarea fondurilor, protecția consumatorului și prevenirea riscurilor.

Moneybookers este dezvoltată pe aceleași principii de securitate și performanță ca și site-urile pentru serviciile bancare sau a celor de tranzacții bursiere online. Accesarea contului dvs., detaliile personale și toate tranzacțiile de bani sunt securizate folosind tehnologia Secure Socket Layer (SSL) de criptare de înaltă siguranță de128 biți, certificată de VeriSign.

Moneybookers este înregistrată la TRUSTe Privacy Programme.
Când trimiteți bani folosind Moneybookers, destinatarul nu va primi informații financiare confidențiale precum cele legate de cardul dvs. sau numărul contului bancar. În acest fel, nu trebuie să vă temeți că efectuați plăți către persoane pe care nu le cunoașteți.œ

Bancile virtuale ofera servicii ca orice alte banci

Majoritatea bancilor virtuale ofera servicii aproape identice cu cele ale bancilor reale. Ofera si carduri de debit sau credit sub sigle recunoscute (VISA sau Mastercard), pentru acestea fiind necesare doar copii dupa actele de identitate si dupa o factura de utilitati. La Swiss Ofshore Bank de pilda, deschiderea unui cont costa 300 USD, nefiind nevoie de constituirea un depozit minim. Pentru câtiva dolari poti primi chiar un card de debit sau de credit, folosibil oriunde în lume. La fel procedeaza si câteva banci virtuale franceze, care ofera credite de pâna la 50.000 de euro pe card. E drept, asta în functie de datele pe care le oferi bancii.

Pe când vor aparea si în România bancile virtuale?

Deocamdata, cei de la Moneybookers sunt singurii care au o varianta în limba româna a site-ului. Ceilalti au doar variante în limbile de circulatie internationala. Potrivit unor estimari neoficiale, numarul românilor care lucreaza cu bancile virtuale se ridica la circa 2500, numarul lor urmând sa creasca.