Dupa catastrofele inregistrate anul trecut, piata asigurarilor in agricultura a inceput sa creasca. Acest trend tinde sa se mentina dupa ce subventia la primele de asigurari de acest tip a fost majorata recent de Guvern de la 20 la 50%. Anul trecut, doar 10% din suprafata agricola a Romaniei a fost asigurata.
Ca urmare a calamitatilor inregistrate, spre sfarsitul anului 2005 s-a simtit o usoara crestere a volumului primelor. Asta a facut ca piata asigurarilor agricole sa se apropie de 50 milioane lei (500 miliarde ROL).
Potrivit purtatorului de cuvant de la Ministerul Agriculturii, profilul celui care incheie asigurari agricole este urmatorul: Proprietar sau arendas care cultiva suprafete mari de teren, cei care au culturi valoroase cum ar fi vita-de-vie, pomi fructiferi etc. sau cei care solicita credite de la banci ori finantare din fonduri europene.

Micii fermieri nu au bani

De fapt, problema in agricultura romaneasca, inclusiv din perspectiva asigurarilor, este cultivarea culturilor pe suprafete mici, cu o productivitate redusa. In aceste conditii, dupa vanzarea recoltei si scaderea cheltuielilor, profitul ramas este mic si, chiar daca primele de asigurare nu sunt atat de mari, ele sunt greu de acoperit de catre micii fermieri. Pentru culturile obisnuite - grau, porumb - se platesc 20-30 RON/an, pentru fiecare hectar asigurat. In cazul culturilor mai valoroase, primele cresc corespunzator. Lipsa de interes pentru acoperirea riscurilor mai poate fi pusa si pe seama lipsei de informare in domeniul asigurarilor in mediul rural.

Majorarea de la 20 la 50% a subventiei din prima de asigurare ar putea duce la o crestere a volumului de asigurari in agricultura, cu atat mai mult cu cat 2005 a fost un an al dezastrelor in acest sector. Potrivit purtatorului de cuvant din Ministerul Agriculturii, Adrian Tibu, anul trecut doar 10% din suprafata agricola a Romaniei a fost asigurata: Au fost platite subventii in valoare de 3,2 milioane RON (32 de miliarde ROL), iar pentru despagubirea celor afectati de calamitati s-au cheltuit 84 milioane RON (840 miliarde ROL), cu conditia sa fi incheiat o asigurare agricola.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, circa 550.000 de hectare au fost afectate de cele sase valuri de inundatii din perioada aprilie-septembrie 2005, iar pagubele consemnate de agricultura in urma acestui fenomen depasesc 200 de milioane de euro.

Despagubiri numai pentru asigurati

n sprijinul fermierilor, statul a adoptat inca din 2002 Legea 381, potrivit careia producatorii agricoli care si asigura culturile agricole, animalele, pasarile, familiile de albine si pestii la societatile agreate de Ministerul Agriculturii si de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au dreptul sa beneficieze de o subventie din prima de asigurare pentru riscul de grindina, nghet de primavara sau furtuna, cu conditia ca aceasta sa fie achitata integral pna la 15 decembrie pentru culturile de toamna, respectiv pna la 31 mai pentru culturile de primavara.
Totusi, potrivit actului normativ, vor primi de la buget despagubiri pentru calamitati (seceta, nghet de iarna, uragan) doar acei agricultori care ncheie asigurari amintite la companiile de profil. Reamintim ca asiguratorii nu ofera polite de asigurare pentru calamitati naturale.

Suprafete cuprinse in asigurare in Europa
Franta - 60% din suprafata agricola
Germania - 50% in cazul marilor asociatii agricole
- 30% in cazul micilor fermieri
Romania - 10% din suprafata agricola
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri