Modificarea actului normativ privind strategia de vinzare a Casei de Economii si Consemnatiuni a ajuns in dezbaterea patronatelor. Unele dintre acestea, incurajate de alba-neagra guvernamentala cu privatizarea bancii, se pronunta hotarit impotriva vinzarii
Bilbele autoritatilor in privinta vinzarii pachetului de actiuni detinut de stat la Casa de Economii si Consemnatiuni dau prilejul patronatelor din Romania sa se opuna privatizarii. Recent, comisia de privatizare a bancii a respins ideea de aminare a procesului de privatizare a CEC, dupa ce atit reprezentantii Fondului Monetar International, cit si Almunia, comisarul european pentru Finante si Afaceri, au dat de inteles ca acesta ar fi un pas gresit. Amintim ca, anterior, atit ministrul Sebastian Vladescu, cit si premierul Tariceanu au avansat in declaratii publice ideea aminarii privatizarii, din cauza ofertelor financiare considerate prea slabe in raport cu valoarea bancii. Acum, actul normativ a ajuns, potrivit reglementarilor, in atentia Consiliului Economic si Social (CES) pentru avizare.

Acuze de iresponsabilitate

Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC) si-a manifestat vineri dezacordul total fata de modul de abordare guvernamental privind privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni - CEC. CPISC considera ca nota de fundamentare a Hotaririi de Guvern privind modificarea si completarea HG pentru aprobarea Strategiei de privatizare a CEC - SA, primita spre avizarea partenerilor sociali, la Consiliul Economic si Social - CES, sub nr. 561 din 15 martie, nu contine altceva decit referiri de procedura la alte acte normative fara sa fundamenteze in vreun fel temeiul si logica unei asemenea decizii. CPISC critica in termeni duri: decizia de vinzare a CEC, face parte din lungul sir de actiuni similare practicate de ani buni, de guverne iresponsabile, care instraineaza fara nici o noima resurse corporale si necorporale romanesti la preturi infime, din singura ratiune de a asigura resursele unei gestionari bugetare sub-mediocre si lipsite de transparenta.

Patronatele si AOAR nu vad rostul vinzarii

CPISC sustine ca CEC ar trebui sa ramina la stat ca banca de economii. Confederatia patronala sustine ca autoritatile ar trebui sa fie preocupate de o structura a sistemului bancar in banci de investitii, banci comerciale si banci de economii. In aceasta ultima categorie, CEC este consacrata.

In mod logic si necesar, efectele acestei masuri vor impune luarea deciziei de inlocuire pe piata financiara a CEC, cu o institutie cu functii similare, costurile vor fi de zeci de ori mai mari decit modesta valoare ce va fi obtinuta prin tranzactia actuala si care se va dilua, ca toate cele de pina acum, in negura unui buget de stat administrat lamentabil. In luna februarie a acestui an, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si-a manifestat, de asemenea, in cadrul intilnirii cu delegatia FMI, convingerea ca privatizarea CEC ar trebui sa fie anulata, iar banca sa fie transformata in institutie destinata pastrarii economiilor populatiei.

Alternativa la privatizare

Inainte ca privatizarea sa fie reluata, a fost avansata ideea recapitalizarii CEC cu mai multe sute de milioane de dolari pentru pastrarea cotei de piata, sau implicarea BERD si IFC in actionariatul bancii pe modelul BCR. Acum, CPISC propune o alternativa de acelasi gen pentru pastrarea cotei de piata. In situatia in care institutia nu este performanta, solutia optima poate fi incredintarea administrarii acesteia unei companii specializate pe baza unui contract de administrare, cu inalte clauze de performanta, iar eventuala majorare de capital se poate face prin subscriptie publica pina la nivelul satisfacator, sustine CPISC.

Baltazar ataca dur initiativa

Analistul financiar, Bogdan Baltazar, contactat de Hotnews.ro, a contrazis punctul de vedere al patronatelor. In opinia sa, oprirea privatizarii ar fi cea mai mare greseala. Acest punct de vedere este retrograd si clientelar. Toate aceste confederatii ar vrea sa puna mina pe CEC, asa cum s-a facut cu Bancoop, Columna, Dacia Felix, ca sa finanteze proiecte neviabile proprii, a declarat analistul. Potrivit lui Bogdan Baltazar, in acest moment, CEC stagneaza, iar statul nu face decit sa mentina aceasta stagnare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri