Fondurile de actiuni au inregistrat, in luna februarie, o scadere de 2,1 la suta, insa au randament mediu cumulat de 5,9 la suta de la inceputul anului, conform datelor centralizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv UNOPC.
Evolutia fondurilor deschise de investitii a fost marcata de fluctuatia negativa a actiunilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/, care si-a pus amprenta pe randamentul lunar al multor fonduri din piata, cu precadere insa pe cele care au in structura de portofoliu o pondere mai mare a actiunilor cotate la bursa, transmite Rompres.

O premiera pentru industria fondurilor de investitii a fost aparitia Fondului Privat Comercial, un fond de tip AOPC (alte organisme de plasament colectiv), specializat pe efecte de comert si administrat de societatea Globinvest.

Procesul de consolidare a cotei de piata detinute de fondurile diversificate a continuat, acestea ajungand la o pondere de 36,8 la suta, castigand in cursul lunii februarie 1,4 procente, iar fondurile de actiuni au ajuns la o cota de piata de 25 la suta, cu un plus de 0,2 procente.

Pe ansamblul industriei fondurilor, activele nete au crescut cu 6,2 procente, ajungand la peste 145 milioane euro, din care 111,9 milioane euro - active ale organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare /OPCVM/, iar restul - active ale altor organisme de plasament colectiv /AOPC/.

Nivelul intrarilor nete de capital a fost de 17 milioane lei sau 5,16 milioane euro, cu sapte milioane lei mai putin decat in luna anterioara. Pe categorii, cele mai spectaculoase rezultate au fost obtinute de fondurile diversificate - 12 milioane lei si fondurile de actiuni - cu 6,5 milioane lei. Numarul de investitori a avut de asemenea o evolutie ascendenta, inregistrand o crestere de 1,8 la suta fata de luna anterioara, la 73.849 persoane fizice si juridice.

Indicele Fondurilor Mutuale (IFM), indicator ce cuantifica randamentul mediu al fondurilor mutuale romanesti, a inregistrat in luna februarie o depreciere de 0,62 la suta (minus 61,62 puncte). in aceeasi perioada, rata inflatiei a fost de 0,24 la suta. Fata de perioada similara a anului precedent, IFM s-a apreciat cu 9,84 la suta, iar pe ultimii trei ani a inregistrat o apreciere de 63,21 la suta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri