Ai nevoie urgenta de bani si nu vrei sa te-ntrebe nimeni ce ai de gind sa faci cu ei? Solutia pentru o astfel de situatie este un imprumut bancar pentru nevoi personale. Bancile comerciale se-ntrec si pe acest segment de creditare avantajos de ambele parti.
Intre tipurile de credit destinate persoanelor fizice, bancile comerciale din Romania ofera din ce in ce mai usor asa-numitele imprumuturi pentru nevoi personale nenominalizate. Aceste credite sint special concepute pentru a fi o alternativa viabila la cele specializate, cum ar fi cele pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata sau chiar pentru locuinta. Marele avantaj al imprumuturilor de acest tip este ca banca iti da voie sa faci ce vrei cu banii, pe care-i poti retrage din cont imediat dupa incheierea contractului de credit. Pentru finantarea unor cheltuieli neprevazute, plata unei vacante sau a studiilor in strainatate ori a unui automobil de exemplu, un astfel de credit este alternativa ideala daca nevoia de bani este urgenta.

Fara avans si cu acte putine, dar mai scumpe

Aproape toate bancile din Romania acorda credite pentru nevoi personale nenominalizate. Este adevarat ca, pentru astfel de imprumuturi, costurile cu dobinda, comisioanele si prima de asigurare, daca este cazul, sint mai mari decit la un imprumut in care clientul nu vede banii in mina. Faptul este explicabil deoarece banca nu are nici un control asupra modului de cheltuire a sumei imprumutate si, ca atare, un astfel de credit are inclus in cost si riscul mai mare asumat de banca. De partea clientului avantajul net este ca, de exemplu, in cazul achizitionarii unui bun, devine pe loc proprietarul acestuia, putind dispune oricind de acesta fara sa dea socoteala bancii. Pentru a contracara costul mai mare, bancile ofera in schimb avantaj clientului, deoarece nu solicita un avans, iar documentatia ceruta nu este foarte stufoasa, fiind vorba de regula doar de o copie de pe cartea de munca, adeverinta de salariu sau alte acte justificatoare de venituri si o factura de utilitati.

De la 500 la 100.000 de euro

Pentru a face mai atractive si mai accesibile imprumuturile de nevoi personale, bancile comerciale au crescut continuu sumele posibil de imprumutat si perioadele de rambursare. In general, suma maxima standard oferita de banci fara avans sau giranti este de 10.000 de euro, iar perioada de rambursare pentru un astfel de imprumut este de maximum zece ani. Alpha Bank, BCR, BRD, Tiriac, HSV, Raiffeisen sint exemple de banci care acorda pina la 10.000 de euro fara sa ceara avans sau garantii. O nota aparte in peisaj face ABN Amro, la care imprumutul de nevoi personale acordat fara avans si giranti poate fi de pina la 20.000 de euro.

Creditul de nevoi cu ipoteca cistiga teren

Imprumuturile de nevoi personale pot fi insa si mai mari de 20.000 de euro, insa acestea din urma trebuie garantate cu ipoteca de rangul unu asupra unui imobil si cesionarea veniturilor solicitantului in favoarea bancii. Si aici campionul este ABN Amro din punct de vedere al sumei ce poate fi obtinuta: 100.000 de euro. Astfel de imprumuturi cu ipoteca si diferite perioade de rambursare ce pot ajunge si pina la 25 de ani ofera insa majoritatea bancilor precum BRD, Bancpost, BCR sau Tiriac cu plafoane maxime de pina la 50.000 de euro. Indiferent de banca, o conditie trebuie indeplinita, si anume cea impusa de BNR, ca suma de plata lunara in contul imprumutului contractat sa nu depaseasca 30% din venitul net al solicitantului sau, dupa caz, al familiei acestuia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri