Fondul mutual Europa Obligatiuni a inregistrat de la inceputul anului o pierdere de 3,34%. Curios, dar Europa Obligatiuni detine in portofoliul in procente 9,01% obligatiuni emise de statul roman si 70,1% obligatiuni emise in Uniunea Europeana.
Fondul mutual pe obligatiuni, care a inregistrat cea mai mare pierdere in primele trei luni ale anului 2006, este Europa Obligatiuni. Caderea de la inceputul anului este de 3,34%. Potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), Europa Obligatiuni detine in portofoliul, in procente, 9,01% obligatiuni emise de statul roman si 70,1% obligatiuni emise in Uniunea Europeana. Cei 21 de investitori de la fondul Europa pot fi multumiti ca-si pierd banii in Uniunea Europeana. E drept, o cauza a caderii fondului o reprezinta si intarirea monedei nationale in raport cu euro. Asa ca un randament la obligatiunile in UE de 5% este automat anihilat de caderea euro fata de leu.

Ce au facut fondurile pe obligatiuni

In Romania exista opt fonduri mutuale pe obligatiuni. In 2005, acestea au avut un randament mediu de 10%. Peste medie s-au situat titlurile FCEx cu o crestere de 24,22%, Fortuna Gold cu 12,31% si Orizont cu 10,74%. La polul opus s-a aflat tot Europa Obligatiuni, care a inregistrat o crestere de doar 0,18%. E drept, fondul a luat nastere in toamna anului trecut.

In acest an, pina in prezent trebuie spus ca fondurile pe obligatiuni au inregistrat cresteri mici. Cel mai bun randament l-au avut titlurile fondului BCR Clasic cu 1,16%, urmat de Orizont cu 0,97%, Vanguard Protector - 0,87%, Fortuna Gold - 0,68%, Tezaur - 0,66%, FCEx - 0,35%. Au inregistrat pierderi titlurile fondului BT Clasic de 0,67% si Europa Obligatiuni cu 3,34%.

Expuneri peste limita

Pe categorii de fonduri, structura de portofoliu se mentine in limitele specifice fiecarei categorii. Cu ponderi peste mediile din categoria fondurilor de obligatiuni se remarca FDI Orizont, Fortuna Gold si Europa Obligatiuni, care au fiecare in parte expunere de peste 50%, cu mentiunea, asa cum spuneam mai sus, ca Europa Obligatiuni are peste 70% expunere pe obligatiuni emise in UE si 9% pe cele emise in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri