Creditul neguvernamental a crescut anul trecut cu 45,3% (33,8% in termeni reali), la 60.673 de miliarde de lei. Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, estimeaza pentru acest an un avans de 20-25%, in termeni reali, al creditului neguvernamental. In ceea ce priveste finantarile acordate populatiei, creditele in lei s-au majorat in termeni nominali cu 86,1% in 2005, la 11.948 de miliarde de lei, iar cele in valuta, exprimate in lei, au consemnat un avans nominal de 72,8%, la 9.423 de miliarde de lei. Acesta a a afirmat ca bancile comerciale au promovat o politica de expansiune agresiva a creditului neguvernamental, pe o piata aflata intr-un stadiu incipient.

Foarte multi romani au contractat credite de consum, atrasi de reclamele bancilor si de institutiile financiare nebancare prin mass-media, publicitate in care insa nu se mentioneaza in cele mai multe cazuri decit dobinda. Costul efectiv al acestor imprumuturi este aflat cel mai adesea doar dupa semnarea contractului de creditare si este mult mai mare. Un exemplu tipic este acela al companiilor care promoveaza asa-numitul imprumut cu dobinda zero, pentru cumpararea de electrocasnice, al caror cost efectiv ajunge in realitate pina la 40%.

Risc de neplata

Riscurile privind imposibilitatea achitarii creditelor si cele legate de contractarea de imprumuturi in valuta sint concentrate la nivelul solicitantilor. äUn prim risc deriva din extrema saracie a celor mai multe gospodarii, care face ca raportul de levier dintre datoria fata de banci si activele financiare proprii sa fie foarte mare. In cazul incetinirii PIB si/sau a nerealizarii cresterii veniturilor prognozate, multe gospodarii s-ar putea confrunta cu riscul imposibilitatii achitarii creantelor contractateô, a afirmat Lazea. Economistul-sef al BNR a aratat ca, daca bancile nu vor avea de suferit in aceasta situatie, aceasta nu inseamna ca banca centrala nu va lua masuri de prevenire.

Presedintia sesizeaza inventivitatea bancilor

Consilierul prezidential pe probleme economice, Theodor Stolojan, a remarcat ieri, la un seminar organizat de äZiarul Financiarô, ca bancile comerciale care opereaza pe piata din Romania practica dobinzi mari la creditare si inventeaza comisioane.

äSintem tara cu cea mai longeviva lupta cu inflatia. Sintem tara pe care strainii o percep ca pe un El Dorado, unde se pot face profituri aproape fara limita. Sintem tara in care bancile devin foarte indeminatice in a inventa noi comisioane, basca dobinzile mari cu care lucreaza. Iar noi ce-am facut? Am raspuns incoerent, inconsecvent si cu intirziere la toate marile provocari economice post-revolutionare cu care ne-am confruntatô, a afirmat Stolojan . El a mai spus ca avem o problema si cu supravegherea sistemului bancar si al celui financiar, amintind scandalurile care au afectat credibilitatea unor institutii ale statului.